Начало / Култура / Изложба за Николай Овечкин – ръководителя на художествения екип, създал платната в Панорамата

Изложба за Николай Овечкин – ръководителя на художествения екип, създал платната в Панорамата

По повод 90 години от рождението на Николай Овечкин – създател на художествения проект на Панорамата и ръководител на екипа от художници, изпълнили платната в уникалния исторически музей, днес беше открита изложба в Плевенската панорама. Изложбата представя 89 фотокопия на оригинални творби и фрагменти с бележки и подпис на Н. Овечкин от фондовете на Новочеркаския музей за история на Донското казачество. Изложбата дава възможност да се видят част от скиците, от които по-късно е създаден бъдещият шедьовър на баталната живопис. Изложбата представя палитра, четки, маслени бои, въглен за рисуване, с които е работил Николай Овечкин, каза при откриването на изложбата Емилия Зорнишка, директор на Регионален военноисторически музей – Плевен. Сред ценните експонати е и парче от лененото панорамно платно преди да се грундира, албуми със скици на Н. Овечкин и други, от фонда на Регионален военноисторически музей – Плевен.

Първата четка на художественото платно е положена от Овечкин на 29 август 1977 г. Колектив от 13 художници, между които и плевенските художници Христо Бояджиев и Дионисий Дончев, работят денонощно и след 101 дни упорит труд  (от 29 август до 7 декември) художниците са готови. На 10 декември 1977 г. в деня на честването на 100-годишнината на освобождението на Плевен от османска власт Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” е тържествено открита.

За работата си  Овечкин е награден с орден „Народна Република България“ I степен и удостоен със званието „Почетен гражданин на град Плевен“, припомни Зорнишка.

Бившият кмет  Андрей Романов, по време на чието управление е създадена Панорамата, припомни вълнуващия момент от награждаването на Овечкин със званието „Почетен гражданин на Плевен”. Кметът Георг Спартански изказа специални благодарности към Андрей Романов  за изграждането на този значим исторически паметник и отбеляза приноса на Николай Овечкин за неговото създаване и значението му за Плевен и България.

При откриването на изложбата присъства княз Никита Лобанов – Ростовски, който направи поредно дарение на Регионалния военноисторически музей. Той предостави четири ценни литографии, които разкриват важни моменти от Руско-турската война 1877-1878 г. и от подписването на Константинополския мирен договор.  „Княз Ростовски винаги намира творби, които са пряко свързани с нашето минало, но винаги са пряко адресирани и към нашето бъдеще“, каза Румен Петков, също бивш кмет на Плевен.

Дарение направи и плевенският скулптор Иван Атанасов, който предостави на Панорамата изработен от него бюст на Николай Овечкин.

Панорамата утре ще е със свободен вход за посетители и желаещите ще могат да разгледат и експонираната във фоайето изложба.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...