Акценти
Начало / Видео / Изключително ценна ара пристигна днес в Плевенския музей (видео, снимки)

Изключително ценна ара пристигна днес в Плевенския музей (видео, снимки)

Намереният във Вълчитрън археологически обект с историческа стойност пристигна днес в Регионален исторически музей – Плевен. Находката,  с висока историческа стойност, бе открит при специализираната полицейска операция на сектор „Трафик на културни ценности“ в ГДБОП и техните колеги в Плевен.

В резултат на извършените действия е открит и иззет изключително ценния паметник. Археологическият обект представлява варовикова ара с посветителен надпис, орнаментация от двете страни, надписно поле, което е оградено от рамка с флорални мотиви. В едната част има ниша, която най-вероятно е с култово предназначение. Крайните пазари на такива движими културни ценности обикновено са търговските къщи за антики в Западна Европа, където цената достига до над 100 000 евро.

Директорът на РИМ – Плевен Владимир Найденов сподели, че в нашия музей за първи път има подобна ара. По негови думи най-вероятно това е ара от 2-3 век след Хр., която има леки нарушения на целостта, но е в добро състояние. Предстои експертиза, която ще даде информация за надписа и прецизиране на датировката. Това е паметник на античната римска култура, допълни още директорът на музея. Археологическата находка е оставена за временно съхранение в музея, уточни още Найденов.

Следваща Предишна
ара в РИМ Плевен
ара в РИМ Плевен
ара в РИМ Плевен
ара в РИМ Плевен
ара в РИМ Плевен
ара в РИМ Плевен
ара в РИМ Плевен
ара в РИМ Плевен

 

Следваща Предишна

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...