Акценти
Начало / Общество / Изграждане на „синя стая” обсъдиха ръководството на Прокуратурата и Център „Отворена врата”

Изграждане на „синя стая” обсъдиха ръководството на Прокуратурата и Център „Отворена врата”

синя стаяНа  работна среща между ръководството на Окръжна прокуратура и Районна прокуратура в Плевен и ръководния екип на Център „Отворена врата” – Плевен са обсъдени  конкретните стъпки за реализиране на съвместната инициатива между Прокуратурата и Центъра за изграждането в град Плевен на специално оборудвана „Стая за щадящо изслушване на деца жертви или свидетели на престъпление” или т.н. „Синя стая”, информират от пресцентъра на Окръжна прокуратура.

В срещата, която се е провела на 14 януари,  са участвали Иво Радев – административен ръководител на Окръжна прокуратура, Владимир Николов – административен ръководител на Районна прокуратура и Диана Маркова-зам.административен ръководител на Районна прокуратура град и ръководният екип на Център „Отворена врата”

Реализирането на проекта ще спомогне за промяна на практиката за изслушване на деца и привеждането й в съответствие с изискванията на международните правни актове, по които Република България е страна. Целите на една такава практика са да се избегне допълнителното травмиране на детето в процеса на разследване и правораздаване и да се защитят неговите права и най-добър интерес, като в същото време се гарантира събирането на пълна и точна информация по даден случай, за да  може да се приложи ефективно правосъдие.

Предстои финализирането на проекта, като ще бъде подписано нарочно споразумение между  Окръжна прокуратура, Районна прокуратура, Окръжен съд, Районен съд, ОД на МВР- Плевен и Център „Отворена врата”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...