Акценти
Начало / Общество / Изграждането на знакови за Плевен сгради показва изложба по повод празника на архитектите

Изграждането на знакови за Плевен сгради показва изложба по повод празника на архитектите

Развитието на Плевен от 1965 г. до днес е основен акцент в изложбата, експонирана в центъра на града по повод професионалния празник на архитектите. Тя е организирана от Плевенското дружество на Съюза на архитектите в България и Камарата на архитектите – клон Плевен със съдействието на Община Плевен и строителни фирми в града.

Това е шести пореден Регионален преглед на архитектурата, каза при откриването на изложбата арх. Емил Дечев, председател на Дружеството на архитектите в Плевен. На близо 40 табла  плевенските архитекти показват свои проекти и реализации на жилищни, промишлени и административни  сгради. По повод 50-годишнината на Съюза на архитектите в България са подготвени 15 «ретро» табла, на които са показани интересни моменти от изграждането на центъра на Плевен.   Може да се видят също и някои архивни градоустройствени разработки, които са от началото на миналия век, обясни арх. Дечев, който е автор на графичното оформление на тези табла заедно с колегата си арх. Владислав Дечев. За изготвянето им са ползвани материали от Държавна агенция «Архиви» – Плевен, Регионалния исторически музей, частни архиви.

IMG_3549арх. Емил Дечев

На ретро таблата може да се види изграждането на водната каскада, на центъра на Плевен и прилежащите му сгради, а също и издигането на Паметника на Свободата.

При откриването на изложбата арх. Дечев отбеляза, че тази ретроспекция е повод за равносметка в контекста на реализирания първи етап на конкурсния проект за централна градска част, като подчерта, че има още какво да се желае в тази посока.

По повод празника и откриването на изложбата плевенските архитекти бяха поздравени от изпълняващия длъжността кмет арх. Трифон Иванов и от зам.-областния управител арх. Емил Балтаков.

Музикален поздрав поднесоха и ученици от класа по народни танци на НУИ «Панайот Пипков».

IMG_3548танцьори

След официалното откриване събитието продължи в Актовата зала на Община Плевен където бяха представени водещи строителни фирми.

Всички участници в изложбата получиха почетни грамоти. През 2016 г. плевенската експозиция ще бъде част от Националния преглед на архитектурата, който ще се проведе в София. От арх. Емил Дечев научихме още, че вече има идея за темата на Регионалния преглед на архитектурата през следващата година. Провокирани от няколко месечната работа върху ретро таблата решихме догодина изложбата по повод професионалния ни празник да е посветена на ретро сградите в Плевен, като сградата на Мавзолея, Регионалния музея, на Панорамата.

IMG_3543изложба-архитекти

IMG_3544изложба-архитекти

IMG_3539изложба-архитекти

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...