Акценти
Начало / Култура / Изготвен е проект на Правилника за дейността на общинския фонд „Култура“

Изготвен е проект на Правилника за дейността на общинския фонд „Култура“

община плевен

Проект за Правилник, който да регламентира как да бъде устроен и да действа общинският фонд „Култура“ за финансиране на културни продукти на територията на община Плевен, е оповестен на сайта на общината. За да влезе в сила, той трябва да бъде гласуван от Общинския съвет.

Според проекта за Правилника целевото предоставяне на финансови средства ще става на конкурсен принцип. Финансова помощ могат да получават културни проекти за проучване, опазване и популяризиране културното наследство на Община Плевен; за създаване на нови авторски продукти от лица от общината; за осигуряване достъп на гражданите на Община Плевен до културни продукти, създадени извън общината; за достъп до култура чрез образователни и обучителни инициативи; за популяризиране на местни културни продукти на национални и международни форуми; предоставяне на гаранции, застраховки и членски внос за подпомагане на културни процес; за придобиване на авторски права от общинските културни институти.

Ежегодно, преди приемане на бюджета за всяка година, Постоянната комисия по култура в Общински съвет – Плевен, определя процедура за работа на фонда – срокове за кандидатстване и обща сума по направления; прагове в проценти  на съфинансиране; недопустимите разходи; датите на сесиите за съответната година и пр.

Посочени са критериите за оценка на културните проекти, като най-много точки се дават за „достъпност и прогнозируем интерес“.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...