Акценти
Начало / Икономика / Изготвена е рeгионална схема, определяща пространственото развитие на област Плевен през следващите 20 години

Изготвена е рeгионална схема, определяща пространственото развитие на област Плевен през следващите 20 години

проект област

Окончателният вариант на Регионалната схема за пространствено развитие на Област Плевен беше представена днес в зала „Плевен” на областната администрация. Преди това екипът, работил по нейното създаване, представи основните моменти  в нея пред журналисти.

Регионалната схема е изработена по пилотен проект на Областна администрация Плевен „Обща стратегия за устойчиво териториалното развитие на трансграничния регион Румъния-България”. Регионалната схема ще определи насоките за териториалното развитие на урбанизираните територии и ще създаде условия за подобрено устойчиво планиране  и планиране на използването на наличните ресурси в дългосрочен план от 15-20 години на 123 населени места в област Плевен, от които 14 градове.

Този стратегически документ ще даде възможност и основна подкрепа на общините да разработят общите си устройствени планове, които да съобразят с аналитичната част на Общата стратегия за устойчиво териториално развитие, обясни доц. Стоян Димитров от експертния екип, работил по изготвянето на Регионалната схема.  А областният управител Илиян Йончев допълни, че стратегическият документ ще има важно практическо значение за кандидатстване с проекти през новия програмен период 2014-2020 г.

Експертите обясниха, че стратегията дава идея как общините да развиват Общите си устройствени планове, за да има интегрирано развитие и те е добре да са готови във възможно най-кратки срокове, за да бъдат генерирани проекти, с които да се кандидатства за усвояване на средства през новия програмен период 2014-2020 г.  Това поставя нашите общини крачка пред останалите, подчертаха експертите.

Целият проект, който обхваща трансграничния регион Румъния-България е безвъзмездно финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавните бюджети на Румъния и България , като отпуснатите средства са в размер на 6 млн. 640 хил. евро., като само за Област Плевен средствата са 200 100 евро. Изпълнението на проекта е започнало през месец февруари 2012 г. и ще приключи до началото на февруари тази година.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...