Акценти
Начало / Общество / Извънредната сесия днес предизвика ново извънредно събиране на съветниците в сряда

Извънредната сесия днес предизвика ново извънредно събиране на съветниците в сряда

извънредна сесия

Днешното извънредно заседание на общинските съветници в Плевен, на което трябваше да се обсъди стила и метода на работа на общинското ръководство и кризата в управлението на Община Плевен, както и да се набележат спешни мерки и приемане на решение за преодоляване на констатираните слабости и проблеми всъщност не стигна до обсъждането на това предложение.

Изненадващо от заседанието отсъстваха само четирима съветници и заседателната зала на Общината, където се проведе то, трудно събра останалите 37.  Необичайното място на провеждане на заседанието беше първото нещо, за което съветниците се захванаха. Отправени бяха остри критики към председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов, който беше обвинен в безхарактерност, позволявайки да му бъдат налагани решения. Георг Спартански от БНД предложи да бъде дадена почивка, по време на която колегите му да се преместят в зала „Гена Димитрова” и да пристъпят към нормална работа. Като даде ясно да се разбере, че са готови да напуснат заседанието, ако това не стане. Той беше подкрепен от Чавдар Велинов от Коалиция за България,  че не е нормален нито часът за провеждане на заседанието – 17.30 в петък, нито мястото. Но Велинов предложи съветниците, въпреки всичко, да разгледат две  от общо четирите точки в дневния ред,като тези за работата на общинското ръководство бъдат отложени за следващо заседание. Съветниците от ГЕРБ бяха категорични, че няма смисъл нито от протакане, нито пък от местене в друга зала. Мартин Митев дори нарече перверзия прегръдката между лявото и дясното само и само да се пречи на общинското ръководство. Реакцията на засегнатите не закъсня и обстановката се наелектризира.

сесия  автошествие

Докато вътре съветниците защитаваха тезите си „за” и „против” провеждането на заседанието, под прозорците на Община Плевен мина шумно автошествие. Десетина автомобила, от които се развяваха знамена на ГЕРБ спряха под прозорците на заседателната зала и надуваха класоните си, явно в подкрепа на своите в местния парламент. А преди началото на заседанието други протестиращи, искащи оставката на кмета, издигнаха арка от балони на входа на Общината с надпис „Оставка”.

IMG_2726

Страстите в залата набираха заряд, като все повече придобиваха политически предизборен привкус. Успокоение внесе Бисерка Илиева от Коалиция за България, която призова колегите си от БНД да не напускат и да започнат дебати. Нека и ние направим така, че Плевен да се възроди, призова тя, напомняйки за светлата дата 24 май и нейния символ.

В крайна сметка съветниците гласуваха и със 17 гласа „за”, 8 – против и 8 въздържали се решиха в дневния ред да останат само двете точки, които са върнати от областния управител  за ново обсъждане, като незаконосъобразни.

Тези, които се отнасят до стила и метода на работа на общинското ръководство бяха отложени за ново извънредно заседание на 28 май от 14 часа.  Дебатите, репликите и диалозите между съветниците предизвикаха остра реакция, която беше синтезирана от Чавдар Велинов в предложението за свикване на извънредна сесия, на която да се обсъди стила и метода на работа на самия Общински съвет. Това обаче да стане на закрито заседание, предложи Велинов. Той беше подкрепен от председателя Дарин Ангелов, който допълни, че на това закрито заседание евентуално може да бъдат обсъдени и промени в правилника за работата на Общинския съвет.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...