Акценти
Начало / Икономика / Извънредната епидемична обстановка остава до края на април

Извънредната епидемична обстановка остава до края на април

На извънредно правителствено заседание днес е взето решение за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът е разпоредил на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

По отношение на работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове премиерът Борисов е изискал от здравния министър да проведе среща с техни представители и да обсъдят възможните решения за бранша. Един от възможните варианти е те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22,30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант  за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като до тогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация.

Подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията до момента възлиза на близо 2 милиарда лева. С разплатените вече мерки по линия на Министерството на труда и социалната политика, възлизащи на около 1 млрд. лв. са запазени 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната. В резултат в края на миналата година безработицата в България достига най-ниската стойност след края на извънредното положение от месец май, а към момента продължава да бъде също под 7%.  По линия на Министерството на икономиката размерът на средствата, които са стигнали до бизнеса са 550 милиона лева, като по още 440 милиона лева тече процесът по разплащане.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...