Акценти
Начало / Общество / Избраха Русенския митрополит Неофит за новия бълагрски патриарх

Избраха Русенския митрополит Неофит за новия бълагрски патриарх

С 90 гласа Патриаршеският избирателен църковен събор избра митрополит Неофит за новия български патриарх. До изборът му се стигна след повторно гласуване,  след като на първото нито един от тримата кандидати – митрополитите Неофит, Гавраил и Галактион, не събра нужния брой гласове. След първия тур на гласуването с най-много гласове беше Русенският митрополит Неофит – 72, а Ловчанския митрополитГавриил събра 43 от гласовете. Третият – Старозагорският митрополит Галактион, отпадна, тъй като събра само 22 гласа при първия тур.

Новият български патриарх е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Димитров.

Той завършва Софийската духовна семинария при гара Черепиш, а през 1971 г. – и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

От есента на 1971 г. до 1973 г. е на богословска специализация в катедрата по „Църковно пение“ при Московската духовна академия.

През септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски“. Две години по-късно в Троянския манастир е подстриган в монашество с името Неофит от патриарх Максим.

На 15 август същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ и за йеромонах.

От 30 септември 1975 г. йеромонах Неофит е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15 юли 1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г.

На 21 ноември 1977 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим.

От 1 януари 1981 г. до декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 8 декември 1985 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е хиротонисан в епископски сан с титлата „Левкийски“ и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

От 01 декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Този пост той заема до януари 1992 г.

Тогава е назначен за главен секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“.

През 1994 г. е избран и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г., по решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

Утре, 25 февруари, в 9 ч. новоизбраният Български патриарх и Предстоятелите на Поместните православни църкви с тържествен ход ще се отправят от Синодалната палата към катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Там в 9:30 ч. ще започне Съборна света Литургия, отслужена от новоизбрания Български патриарх, Предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви и от архиереите на Българската православна църква.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...