Акценти
Начало / Икономика / Високите технологии у нас – с възможност за инвестиции от Швейцария

Високите технологии у нас – с възможност за инвестиции от Швейцария

“Няколко са големите швейцарски фирми, които вече имат инвестиции в България. За мен обаче, е много важно малки и средни фирми в областта на високите технологии да идват от Швейцария в България”, каза при посещението си в Плевен НП Посланикът на конфедерация Швейцария Регина Ешер. Тя присъства на работна среща на Българо-швейцарската търговска камара работна среща за разширяване възможностите за съвместни инициативи и контакти.

Посланик Ешер сподели, че познава Плевен от преди, но за първи път идва официално. А швейцарски инвестиции в областта на високите технологии би означавало, че те не идват в България само заради ниските заплати, но и заради добрите човешки ресурси тук, които могат да произвеждат качествена продукция.

Швейцария е на 12-то място по инвестиции в България от 1996 год. насам. За 2012-та е на 3-4 място като това се променя с годините. Що се отнася до търговския обмен, в България е внесено два пъти повече, отколкото ние изнасяме за Швейцария. “Но вярваме, че ще има потенциал за развитие и подобряване”, допълни Посланик Ешер.

Страната ни изнася произведения от ценни метали – злато, сребро, не само като украшения, но и за индустрията. Също така дрехи, мебели, електроника, компоненти за машиностроене като внасяме пък вече готови машини.

Програмата за подпомагане на България от страна на Швейцария има различни теми и области – има един инфраструктурен проект, различни тематични фондове, но те не са до такава степен насочени към бизнеса, а по-скоро към нестопанските организации и правителствени институции. Посланик Ешер каза, че целта е по-скоро да се подпомогнат реформи в България, които българското правителство вече е започнало или предстоят да бъдат направени. Програмата не е обвързана с периодите на планиране в ЕС.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...