Акценти
Начало / Общество / Изборният ден в област Плевен започна спокойно

Изборният ден в област Плевен започна спокойно

Всички 382 избирателни секции в област Плевен са отворени и са започнали нормално работа, съобщи регионалният говорител на ОД на МВР – Плевен Мариана Цветкова. Няма регистрирани инциденти или произшествия с председатели или членове на избирателни комисии. 504 полицаи ще се следят за нормалното провеждане на националния референдум. Охраната на секциите ще продължи до прикючване на гласуването и предаването на материалите от референдума в Районната избирателна комисия.

Полицейските служители ще оказват съдействие само при необходимост за прекратяване на нарушения на обществения ред при поискване от председателя на секционната избирателна комисия.  До избирателните урни няма да бъдат допускани граждани в явно нетрезво състояние или след употреба на упойващи вещества, напомнят от полицията. Гласоподавателите нямат право да носят огнестрелно оръжие. Законът категорично забранява влизането на въоръжени лица в изборните помещения. В изборните секции няма да бъдат допускани лица в състояние или с поведение, накърняващо добрите нрави или носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Не се допуска паркирането на автомобили в непосредствена близост до избирателните сгради. След приключване на изборния ден ще се осигури пилотиране и полицейска охрана при транспортиране на изборните материали и бюлетините до секционните избирателни секции и районната избирателна комисия. Забранено е превозването на бюлетини и други изборни материали в автомобили на МВР, както и пътуване на полицейски служители в колите, в които се превозват бюлетините.

В областта право на вот в днешния референдум имат малко над 261 000 гласоподаватели.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще упражни правото си на глас в избирателна секция към посолството на България в Ирландия. Цачева е на двудневно официално посещение там. Тя ще се срещне с кмета на Дъблин Ниша О’ Мъри. Същия ден председателят на парламента ще бъде сред почетните гости на традиционната церемония в ирландската столица по отбелязване на Деня на жертвите на Холокоста.

Депутатът от Коалиция за България Румен Петков ще гласува в секция в СОУ „Димчо Дебелянов” в Белене.

Депутатът от ГЕРБ Ивелин Николов ще упражни вота си в 10 часа в избирателна секция в прогимназия „Цветан Спасов”.

Кметът на Плевен проф. Димитър Стойков ще гласува в 9.45 ч в ДФСГ „Интелект”. Малко по-късно той ще даде пресконференция, свързана с бъдещето на ПФК „Спартак” – Плевен

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...