Акценти
Начало / Култура / Избират главен диригент на Плевенската филхармония

Избират главен диригент на Плевенската филхармония

125121942741322

Изборът на главен диригент на Плевенската филхармония ще стане факт съвсем скоро, информира за infopleven директорът на културния институт Евлоги Илиев. Мястото се оваканти след внезапната кончина на маестро Цанко Делибозов на 23 октомври.

Основните изисквания към новия главен диригент на филхармонията са да е доказан професионалист, с многобройни контакти в културните и музикални среди, с амбиции да съдейства за развитието и доказването на оркестъра. Много ми се иска той да е един мотор, който да движи нещата и процесите заедно с мен, сподели Илиев.

Новият главен диригент на филхармонията няма да бъде избран с конкурс, а чрез покана, информира още той. В момента се разискват 2-3 възможни кандидатури. Набелязаните диригенти ще бъдат поканени да поработят с оркестъра, да подготвят концертна програма и след реализацията й и разговор с най-подходящия кандидат, директорът на филхармонията ще направи своя избор. Необходимо е очаквания и възможности да се срещнат, както и новият главен диригент на културния институт да има интересни творчески идеи за бъдещето.

Изборът на нов главен диригент на филхармонията вече тече.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...