Акценти
Начало / Общество / Иво Георгиев, управител на A.S.A България –филиал Плевен: При задание от Общината започваме пролетното миене на улиците

Иво Георгиев, управител на A.S.A България –филиал Плевен: При задание от Общината започваме пролетното миене на улиците

 

Със затоплянето на времето все по-често се замисляме за пролетното почистване на улиците в Плевен. Още повече, че градът ни редовно попада в статистиката за най-запрашен. Затова  потърсихме за разговор Иво Георгиев, управител на A.S.A България –филиал Плевен,  която има договор за поддържане чистота на Плевен – сметосъбиране, сметоизвозване, улично почистване.

Г-н Георгиев, кога ще започне пролетното метене и миене на улиците в Плевен?

– Фирмата е в пълна готовност за тези дейности. Разполагаме с два комбинирани метачни автомобила, които извършват машинното метене. Както и с два комбинирани автомобила, които  през зимата използваме за зимната поддръжка, а лятно време – за миене на улиците. Съгласно договорите с  Община Плевен метенето се извършва през целия период на годината извън зимната поддръжка. А миенето на улиците се извършва при задание от Общината и в зависимост от метеорологичните условия. Така че очакваме възлагателно писмо от Общината, но обикновено това става, когато трайно минималните температури се задържат положителни. Обичайно миенето започва към края на март-началото на април.

Казвате, че се мете постоянно, след като отминат ангажиментите ви към зимната поддръжка. Ето, вече отдавна не е валял сняг, но по улиците все още стои нослоилият се пясък от зимната обработка.

– Първо искам да уточня, че уличното метене и миене в Плевен се извършва от две фирми – от нашата и от „Астон сервиз”. Всяка една от фирмите има определен район за почистване. Ние сме отговорни за два района – единият включва централната градска част в пешеходната зона от Общината към Старата главна, а другият – жк „Дружба”.

А сега на въпроса за почистването на така наречените регули, това ще стане, когато официално бъде сложен край на зимния период за поддръжка на уличните настилки.  Тогава ще се направи оглед на районите, които обслужваме, за да се види къде са образувани тези регули и започваме почистването им. Искам да подчертая, че извън договора, който имаме с Община Плевен, ние за наша сметка и в полза на гражданите, правим пролетно почистване. В какво се изразява то – изкарваме фадрома и събираме в специално поставени за целта контейнери събраните по-големи купчини с пясък и материал от зимната поддръжка.

 Използвам възможността да се обърна към плевенчани, ако имат препоръки къде да бъде почистено, да се обадят на нашия дежурен телефон 064/80 28 90. Дори и да не е в район, който поддържаме, ние ще имаме ангажимента да предадем за обаждането на колегите от другата фирма.

Имате ли готовност за машинно почистване на пешеходната зона, част от която вече е обновена и изисква по-модерна поддръжка?

– Съгласно  договора ни, извършваме автометене с тротоарометачка. Това е малък, специализиран автомобил, който не поврежда настилката. А в инвестициите ни за 2015 г. е предвидено закупуване на нов сметосъбиращ автомобил. Той е малък, 16-кубиков и  ще бъде използван специално за централната градска част. В този район има малки, трудно проходими с голяма техника улички. Особено трудно е, когато на улицата има и паркирани автомобили. Тогава става почти невъзможно да достигнем съдовете за смет с друга техника. Така че  с новия автомобил ще можем по-бързо и ефективно да се справим със задълженията си. Но проблемът с безразборно паркираните автомобили ще остане. Често пъти колите са спрени пред контейнерите за смет и тогава дори и с малък автомобил не бихме могли да достигнем до тях.

Предвидено ли е в инвестиционната програма на фирмата за тази година подмяна на съдове за смет?

– Ние извършваме такава подмяна преиодично. Всички захабени и счупени контейнери ги подменяме с нови, без значение от броя им. Правим оглед,  оценяваме кои контейнери са най-амортизирани, изгорени, такива, които вече не подлежат на ремонт и ги подменяме с нови. Около 1 200 са съдовете за смет, разположени в града. Няма нужда от увеличаване на тази бройка, но подмяна на негодните съдове правим.

нови контейнери
Това са новите съдове, с които се подменят напълно амортизираните контейнери за смет

 

Повечето от съдовете вече нямат капаци. Изглежда се оказа, че този вариант не сработи при нас.

– За съжаление е така. Механизмите за отварянето на тези капаци се чупят много бързо. Не бива да пренебрегваме и факта за злоумишлено въздействие, преди всичко от клошари, които ровят постоянно в съдовете за смет. Освен че изхвърлят отпадъци извън контейнерите, те измъкват пружините на капаците и те не могат да се затварят. Ние се опитваме да ги ремонтираме, но се оказва невъзможно да се справим, тъй като масово в града съдовете се повреждат по този начин.

Какви средства отделя фирмата за тези принудителни ремонти?

– Ще отговоря по друг начин на въпроса ви. На година подменяме по  60-70 контейнера, които са напълно амортизирани, защото са счупени от недобросъвестни граждани.

С колко автомобила извършвате сметосъбирането в града?

– Разполагаме с пет сметосъбиращи автомобила. Четири обслужват районите, един е резервен. Обслужването е ежедневно, на две смени. Отделно имаме и ръчно почистване. В момента на договор са назначени 33 жени, които извършват ръчно почистване на двата района, които поддържаме по договор с Община Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...