Акценти
Начало / Последни новини / Ивет Горанова вече е устремена към Олимпиадата в Токио

Ивет Горанова вече е устремена към Олимпиадата в Токио

Златната медалистка от Европейското първенство по карате за юноши и младежи до 21 години, което се проведе преди дни в София – Ивет Горанова, вече гледа към Олимпиадата в Токио. Това сподели на пресконференция състезателката, която е възпитаничка на плевенското спортно училище „Георги Бенковски“ и на клуб „Петромакс”. Целта ни сега е спечелване на квота за участие в Олимпийските игри в Токио през 2020 г., каза състезателката.

16-годишното момиче тренира карате от 2009 г. Сподели, че от две години се подготвя за Европейското в София. Контузия обаче я вади за месец от активните тренировки. Въпреки това успява да се подготви и да се представи отлично в едно много трудно състезание, в което участват над 1 200 състезатели от 50 държави. За да стигне до финала, Ивет играе пет срещи, преодолявайки противнички от Косово, Полша, Холандия и Франция. В битката за титлата се справя със  Силвия Хърт от Швейцария. За успеха ми много помогна и това, че бях мотивирана да покажа най-доброто пред родна публика, изтъкна шампионката.

Много добро представяне имат и други две плевенски състезателки – Габриела Горанова и Виктория Росева. Габриела остава на крачка от медала, но и петото й място в европейския шампионат е голям успех, подчерта Русалин Русалинов, президент на клуб „Петромакс” и вицепрезидент на Българската федерация по карате.

Сега момичетата навлизат в много важен период, наситен със квалификационни турнири. За да спечелиш квота за Олимпиадата,  трябва да влезеш в 10-те най-добри, при положение, че карате е втори по масовост спорт след футбола, обясни Русалин Русалинов. През следващите две години – 2018 и 2019 г, ще има по два турнира месечно, така че за момичетата няма да има почивка и е нужна голяма мотивация, за да издържат и да се представят добре, за да спечелят квота за Олимпиадата, обясни треньорът Ангел Еленков, който е и личен треньор на Ивет Горанова.

Пълна подкрепа състезателките ще получат и от Спортното училище, гарантира директорът му Пламен Георгиев. А шампионското татами, на което Ивет спечели европейската си титла в София, вече е в залата на училището.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...