Акценти
Начало / Култура / Иван Ненков: Колекционерството е състояние на духа, а не инвестиция

Иван Ненков: Колекционерството е състояние на духа, а не инвестиция

Част от личната си колекция представи за първи път пред плевенска публика известният варненски колекционер Иван Ненков. Той е сред онези, които смятат, че събраното от колекционерите трябва да се показва пред публиката. В България има много колекционери с много добри колекции, но малко са тези, които си позволяват  да ги показват, сподели Иван Ненков при откриването на изложбата снощи в Арт Център Плевен.

Той я посвети на академик Светлин Русев. Портрет на колекционера, излязъл под четката на Маестрото, с когото само преди дни се сбогувахме завинаги, заема централно място в изложбата. Тя е подредена от Пламен Моневски, който е подходил нетрадиционно при нейното аранжиране. Създадено е усещането за влизане не в галерия, а в отрупания с картини дом на колекционер.

За Иван Ненков  колекционерството не е материална инвестиция. Да, може би трябва първо да станеш богат, за да покриеш ежедневните си нужди и после да се отдадеш на удоволствието да купуваш изкуство, признава, но допълва, че колекционерството е преди всичко състояние на духа.

На тази своя страст Ненков се отдава преди 30 години. Започва да създава колекцията си през 1987 г. с произведения на варненския художник Сашо Анастасов, който е и негов съветник. Днес колекцията му включва живопис, графика, скулптура на повече от 120 автори.

В плевенската галерия са подредени над 130 творби от 30 автори.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...