Акценти
Начало / Общество / Иван Звездев ще избира най-добрата банатска вкусотия

Иван Звездев ще избира най-добрата банатска вкусотия

За втора поредна година в  никополското село Асеново ще се проведе фестивалът „Банатски вкусотии – традициите на моето село”. Във фестивала с кулинарна  насоченост с традиционни ястия ще се представят участници от 24 села. Те ще се оценяват от комисия с председател  Иван Звездев. За приз ще се състезават  в две категории – „Най – вкусно традиционно ястие” и „Най – автентично традиционно ястие”. Осигурена е и  допълнителна награда за „Най – гостоприемен щанд”.

Над 100 са заявените за участие храни до момента, научихме от организаторите на фестивала в село Асеново. Освен готовите ястия, гостите ще могат да видят също  демонстрации  за приготвянето на някои традиционни и харесвани местни ястия. Събитието ще бъде придружено от над 3 часова фолклорна програма,  изпълнена от самодейни художествени колективи. Гостите отново ще имат възможност да видят етнографски и художествени ателиета в църквата и в дома на скулптора проф. Кирил Мескин. В програмата е включено  и състезание, даващо възможност  на част от гостите  на фестивала   да покажат  своите умения в приготвянето на специалитети от кухнята на банатските българи от Асеново.

Фестивалът се провежда в рамките на проект на сдружение „Платформа АГОРА”  „Активни граждански общности чрез читалищата в България- втори етап”, финансиран от Фондация „Америка за България” и  е под патронажа на кмета на община Никопол – Емил Бебенов и с усилената и последователна  работа на колектива  на НЧ „Петър Парчевич- 1927”  .

Фестивалът ще бъде открит на 18 авг,ст, събота от 9 часа в село Асеново.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...