Акценти
Начало / Здравеопазване / Зъболекарският съюз в Плевен с най-млад председател в страната

Зъболекарският съюз в Плевен с най-млад председател в страната

Д-р Павлин Стефанов е новият председател на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз – Плевен.  Той е избран с голямо мнозинство на отчено-изборното събрание на колегията, провело се на 24 февруари, съобщи днес д-р Петя Петева, която е секретар в новоизбрания Управителен съвет на Регионалната колегия. В д-р Стефанов видяхме много желание за работа и за промяна, затова получи голяма подкрепа, каза д-р Петева. Новоизбраният председател е 26-годишен и е най-младият председател на Районна колегия в страната. Преди това е бил председател на  студентската организация на денталния факултет на Мадицинския университета във Варна. Женен, с един син, който се е родил два дни преди избора му за председател на БЗС-Плевен.

Петчленен  е Управителният съвет на районната колегия, има избрана Контролна комисия и Комисия по професионална етика, чиито председатели също са новоизбрани.

В Районната колегия на БЗС – Плевен членуват 183 зъболекари от област Плевен, като само за последната година има 10 новозавършили стоматолози, които са регистрирани в Колегията.  Почти всички населени места в региона са покрити от зъболекари.

Като важна задача пред новото ръководство на РК на БЗС-Плевен е да проведе среща с местното ръководство на Плевен – кмет и председател на Общинския съвет, и един от основните въпроси за обсъждане ще е възможността за разкриване на спешен дентален кабинет в Плевен, какъвто няма от години в областния град.

В програмата на Зъболекарския съюз е предвидено провеждането на социални кампании, насочени към децата и възрастното население.  Това е спешно необходимо, защото денталното здраве на тези групи е плачевно, коментира д-р Петева. Този петък тя ще участва в среща със служебния министър на здравеопазването – д-р Илко Семерджиев, на която ще бъде обсъдено въвеждането на една безплатна зъбна протеза за възрастни хора над 75 години. Тревожно е, че все повече хора в по-напреднала възраст отиват към обеззъбяване, поради по-евтиния вариант за екстракция на зъб, отколкото негово лечение или поставяне на имплант, коментира д-р Петева. При денталното здраве на децата тя отчете като голяма грешка отпадането на периодичните профилактични прегледи. Затова те, като специалисти, ще настояват да се въведе изискването поне веднъж годишно децата да минават на профилактичен преглед при стоматолог.

Новото ръководство е решено да възобнови Националния форум по дентална медицина. Тази година ще е неговото юбилейно, пето издание, на което ще бъдат поканени  лектори от чужбина, ще се проведе студентско състезание.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...