Акценти
Начало / Общество / Зрелостниците са наясно с избора на професионалното си бъдеще, показва анкета сред плевенски ученици

Зрелостниците са наясно с избора на професионалното си бъдеще, показва анкета сред плевенски ученици

Зрелостниците са готови да направят избора си на професионално бъдеще. Това показва анкета направена сред 764 ученици от 16 плевенски училища. Проучването е направено от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Център за ученическо, техническо и научно творчество в Плевен.

Целта на проведената анкета е да се установи до каква степен зрелостниците са готови да направят избор за бъдещето си след завършване на средното образование.

Резултатите показват, че 60% от анкетираните са направили своя избор за професионално бъдеще. Само 5% са посочили, че разчитат на своите родители при вземане на важните решения в живота си. Болшинството ученици – 77%, са заявили желание да продължат образованието си след завършване на 12 клас.

 Доближават се процентите на колебаещите се (10%) и решените да излязат на пазара на труда (12%) след завършване на средното образование.

Това потвърждава увереността им, че без завършване на висше образование не биха били конкурентноспособни при търсене на подходящо работно място, коментират провелите анкетата. Прави впечатление, че  не малка част от учениците смятат, че дипломата за висше образование не е гаранция за по-високи доходи, но то е най-добрата инвестиция, която човек може да направи в себе си.

Две са водещите предпочитани  направления – технически науки и социални, стопански и правни науки.  Най-малък процент е отделен на хуманитарни и аграрни науки.

 На въпроса как виждат своето бъдеще на 25-годишна възраст анкетираните залагат преди всичко на  професиите, които са свързани  с хора, въпреки че живеем в XXI век – времето на „шеметното развитите на технологиите”. На второ място са поставени професиите, свързани с техниката.   Най-малък процент е отделен на професиите, свързани с изкуството.

За радост най-голям процент от анкетираните са посочили, че възнамеряват да търсят реализация в България (47%). Други  19% залагат на чужбина – Германия, Англия, Холандия

От анкетираните зрелостници – 44%,  вече са избрали учебното заведение,  в което искат да продължат своето образование. Предпочитанията са насочени към: Медицински университет – Плевен, Софийски университет ”Климент Охридски”, ВТУ”Св.св. Кирил и Методий”, Технически университет – София. За жалост не малък процент – 38%, се колебаят или все още не са решили кое учебно заведение да изберат.

 От своята бъдеща професия младите хора очакват високо заплащане, да виждат резултат от своя труд и възможност постоянно да подобряват своите умения.

Цялата анкета можете да видите ТУК

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...