Акценти
Начало / Образование / Зрелостните изпити под видеонаблюдение

Зрелостните изпити под видеонаблюдение

Във всяка зала, в която днес се провеждат държавните зрелостни изпити има видеонаблюдение. Общо 50 представители на МОН и регионалните управления на образованието ще наблюдават изпита в реално време, като могат да сменят училища и зали. Включително родители могат да следят как се провежда изпита и да няма преписващи. Това съобщиха от Министерството на образованието по повод започналата преди минути матура по български език и литература за дванадесетокласниците от цялата страна.

Новост за тази година е, че има 20 мониторингови центъра в цялата страна. Създадени са и мобилни групи със специализирано високотехнологично оборудване, които да наблюдават процеса. Нова мярка за сигурност са и модулите на матурите.

11 718 750 са възможните комбинации на изпита по български език и литература.  За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра за оценяване.

Изпита е с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. По български език и литература първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...