Акценти
Начало / Общество / Зона за отдих до най-големия квартал в Червен бряг изграждат по проект

Зона за отдих до най-големия квартал в Червен бряг изграждат по проект

Община Червен брягОбщина Червен бряг ще получи 8989.64 лв. за почистване, благоустрояване и възстановяване на зона за отдих в близост до най-големия жилищен квартал, в който живеят една трета от населението на града. Общата стойност на проекта е 15 208.42 лв., като от тях собственото финансиране е 1562.44 лв. и остойностен доброволен труд – 4656.35 лв. За това информират от пресцентъра на Община Червен бряг. Това ще стане възможно, тъй като екологичен проект на Общината за изграждане на зона за отдих до ж.к. „Победа” в града е сред 18-те одобрени инициативи на общини, кметства, училища и детски градини в Плевенска област. Те ще получат финансиране по Националната програма “Чиста околна среда 2015” и обявения от МОСВ и ПУДООС конкурс “Обичам природата и аз участвам”.

 „В този район няма обособено място за отдих и игри, а избраната площадка в момента е неподдържана и затрупана от битови отпадъци. Посредством включените в проекта работи ще се прекрати образуването на локални замърсявания”, уверява кметът Павлин Фильовски.

В рамките на проекта ще бъдат изградени и възстановени алеи, ще се затреви и озелени с нови храсти и дървета, ще бъдат монтирани пейки за отдих, маси за пикник и кошчета за отпадъци. Предвидено е също и поставяне на тенис маса.

От училища и обединени детски комплекси по програмата са кандидатствали 1098 проекта. Комисията по подбора предлага да бъдат финансирани 122 от тях със средства до 5000 лева. В същия размер ще се подпомогнат екологичните идеи на 121 детски градини в страната сред общо подали документи 773. От кандидатите от червенобрежко, в конкурса “Обичам природата и аз участвам” са класирани СОУ “Христо Смирненски” в Койнаре, ОУ “Христо Ботев” в село Рупци – за проекта си “Зелено ежедневие” и ОДЗ “Зора” – за проекта “Заедно да превърнем двора на детската градина в екозона за обучение и игри”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...