Начало / Икономика / Значително е увеличен броят на подадените заявления за помощи за отопление

Значително е увеличен броят на подадените заявления за помощи за отопление

7 823 са приетите до момента заявления за отпускане на целева помощ за отопление. За сравнение за същия период на миналата година подадените заявления са били 5 569 или с близо 2 200 по-малко. Най-много са постъпилите заявления от Община Плевен – 1 670, следвани от Община Червен бряг – 1382, и Община Гулянци – 820.

Причина за този бум в подадените заявления е, че тази година е увеличен базовият доход в размер на 150 лв., което доведе до увеличаване на обхвата на правоимащите, обясни Светлана  Георгиева, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен.

Месечният размер на помощта за отопление е определен на 93,18 лв., което е с 24,5% повече в сравнение с миналия зимен сезон. Общата стойност на помощта, която се изплаща от Агенцията за социално подпомагане за периода 1 ноември – 31 март, ще се повиши с 91,75 лв. – от сегашните 374,15 лв. на 465,90 лв., отбеляза още Георгиева.

Приемането на заявления-декларации за отпускането на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2019-2020 г. ще продължи до 31 октомври 2019 г. Лицата и семействата, нуждаещи се от този вид социална подкрепа, могат да подават документи в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящия си адрес.

Правоимащите лица и семейства могат да получат заявлението-декларация за отпускането на целева помощ за отопление от съответната дирекция „Социално подпомагане“, по настоящ адрес или да я изтеглят от интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане – меню „Социално подпомагане“, раздел 1 „Социални помощи“, секция „Документи“.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...