Начало / Общество / Значително е намалял броят на опитите за купуване на гласове, отчитат от полицията

Значително е намалял броят на опитите за купуване на гласове, отчитат от полицията

В резултат на адекватните съвместни действия на Прокуратурата и на МВР за противодействие на купуването на гласове, това уродливо действие значително е намаляло. Това отчете днес пред журналисти директорът на ОДМВР-Плевен старши комисар Красимир Начев.

Според Иво Йолов, зам.- административен ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен плевенската полиция е подходила изключително добре подготвена за тези избори – с анализи от предходни години и начертан план за действие. Той подчерта, че работата е  протекла при добра съгласуваност, бързо сформиране на екипи, активна превантивна работа в направления и определени кръгове от лица, които извършват престъпления. Тази добра организация е дала своите положителни резултати, каза Йолов.

На територията на Окръжна прокуратура – Плевен са образувани общо 30 броя преписки, които касаят сигнали, подадени от граждани преди или по време на провеждане на изборите. Голяма част от тези преписки са били образувани в Районна прокуратура – Плевен, като в тази връзка Владимир Николов – административен  ръководител на Районна прокуратура – Плевен обобщи, че са образувани 23 броя преписки, които касаят сигнали за евентуално извършено „купуване на гласове“:

По 21 от тях е постановен отказ да се образува досъдебно производство, тъй като не са събрани данни за извършено престъпление, а по две от преписките проверката продължава.

По обвинение закупуване на гласове са  образувани 7 досъдебни производства и 5 бързи производства. Четири от бързите производства и едно досъдебно са приключени и внесени за разглеждане в Районен съд – Плевен. Три от тях са приключени окончателно с постигане на споразумения, одобрени от съда. На едно от осъдените лица е наложена ефективна присъда от 7 месеца, към която е прибавена предишна присъда от 8 месеца за друго деяние и така осъденият ще лежи в Затвора в Плевен за 15 месеца. Другите две присъди са с изпитателен срок. Всички лица са осъдени да заплатят глоба в размер на 2 000 лв. и са лишени от право да заемат изборна длъжност за срок от 3 години.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...