Начало / Икономика / Златни правила при взимане на онлайн кредити

Златни правила при взимане на онлайн кредити

Развитието на кредитната индустрия, съчетано с напредването на технологиите, промени начина, по който кандидатстваме за кредит и получаваме такъв. Онлайн потребителските заеми се превръщат във все по-предпочитан кредитен продукт. Удобство обаче не следва да е за сметка на сигурността и е важно да следвате златните правила при взимане на онлайн кредити, за да минимизирате риска от измами и разочарования. Кои са те?

  1. Проверете внимателно институцията, от която възнамерявате да вземете заем. Тя трябва да е лицензирана, да подлежи на регулации и да имате достъп до контактите за връзка и данните за институцията. Тегленето на кредит от фирма, която не е кредитна институция и не е лицензирана за тази дейност, е риск, който трябва да избегнете.
  2. Запознайте се с общите условия на кредита и преддоговорната информация. Изчетете внимателно проектодоговора. Важно е да сте наясно с ГПР-то, с възможностите за предсрочно погасяване и свързаните с това евентуални допълнителни разходи, с размера, броя, периодичността и датите на погасителните вноски, за да прецените своите възможности и да обмислите и изчислите добре сумата, която ще изтеглите, така че погасяването да не ви затруднява.
  3. Уверете се, че няма скрити такси и допълнителни разходи по кредита. Попитайте за такси за откриване и обслужване на сметка, такса за одобрение и като цяло за всякакви допълнителни разходи, които трябва да предвидите.
  4. От съществена важност е да имате възможност да се откажете от сключения онлайн  договор в 14-дневен срок от неговото подписване, което е ваше законово право. Подробности за тази възможност трябва да се съдържат в преддоговорната информация.
  5. В името на вашата безопасност и конфиденциалността на личните ви данни уверете се, че сайтът на институцията, от която теглите кредит онлайн, е защитен със сървърен SSL сертификат, както и че личните данни и парите ви са защитени с биометричен достъп и онлайн идентификация.

Винаги предпочитайте банкови финансови институции за своя онлайн кредит заради техните строги правила за защита на данните на клиента, технологични възможности, прозрачността и сигурността, която гарантират.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...