Начало / Култура / Златни отличия от световен конкурс в Иран за деца от арт школа „Колорит”

Златни отличия от световен конкурс в Иран за деца от арт школа „Колорит”

Шестгодишният Алекзандър Янков и десетгодишната Лилия Янкова от плевенската арт школа „Колорит” постигнаха бляскава  победа на 7- мия Световен конкурс за детска рисунка на тема „Здраве 2021“  в  Иран. Двете талантливи деца станаха носители на изключително престижната награда, която включва „Златна статуетка усмихнато сърце“, „Златен медал“ и Сертификат.

Плевенските деца са се състезавали с избрани 700 творби на деца от 33 страни от цял свят, научихме от арт педагога на школата Майя Ананиева. На 10 ноември 2021 година в рамките на 7-мия Международен фестивал на картините за педиатрични пациенти в град Истанбул  в Турция е открита международната изложба и на тържествена церемония са връчени наградите на победителите. Алекзандър Янков бе участник на живо, облечен в българска народна носия. На него организаторите оказаха честта да пререже лентата за откриване на изложбата и получи лично своята престижна награда. На церемонията бяха излъчени заснетите видеоклипове на плевенските деца като поздрав към всички участници във фестивала.

Рисунките на двете плевенски деца „Да се грижим за здравето на планетата“ на Алекзандър  и „Лекарите се грижат за здравето на децата“ на Лилия са отпечатани на рекламни сувенирни чаши и ще бъдат продавани с благотворителна цел в различни страни. Конкурсът „Здраве на IFPPP се организира от педиатри от цял свят, които са обединени в „Група за здраве и изкуство /HEART/, които работят за благородната кауза – поддържане на психичното здраве  на болни деца по целия свят. Те организират благотворителни церемонии, изложби на картини, отпечатват на тениски и сувенири печелившите детски рисунки  под девиза „Донеси усмивка на биещо сърце“ . Всяка година Фестивалът и награждаването се провежда в различни по света.

Това е изключителна, забележителна победа за двете деца, за арт школа „Колорит“ и за мен като арт педагог и ръководител на школата, сподели Майя Ананиева.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...