Акценти
Начало / Култура / Златен медал за читалището в село Деков от Празника на народния обичай

Златен медал за читалището в село Деков от Празника на народния обичай

НЧ „Виделина-1897“ от село Деков, община Белене спечели златен медал в категория „Автентична носия” от Празника на народния обичай и автентична носия, който се проведе за десета година край курорта Рибарица.

 „Вече 10 години Празникът на народния обичай и автентичната носия събира на едно място колорита и свежестта на традиционното народно облекло и желанието на всички вас да покажете националното ни съкровище, така както са го правили нашите прадеди, за да оцелее до днес, защото в него бие сърцето на народа “, с тези думи се обърна към участниците кметът на село Рибарица – Пенка Ганева.

В десетото издание на фестивала взеха участие около 100 колектива от цялата страна,  а през двата дни на конкурсната програма – 22 и 23 юли, бяха показани пъстри роби, кръшни български народни хора и песни, различни обичаи и колоритни носии на сто и повече години. По традиция всички участници, жители и гости имаха възможността да опитат рибена чорба /саламура/ и боб, които са запазена вкусова марка на този празник и на тетевенския край. В съботната вечер за доброто настроение се погрижиха сестри Филатови, които изнесоха невероятен концерт. В него се включиха ентусиасти от присъстващите колективи и публиката, образувайки кръшни хоро. Сред гостите на събитието бяха немски туристи, които истински се забавляваха и дейно участваха в народните ни танци.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...