Начало / Здравеопазване / Здравният министър: На този етап не се налага затягане на мерките

Здравният министър: На този етап не се налага затягане на мерките

Не се налага затягане на мерките, които в момента се прилагат за ограничаване на разпространението на коронавируса в страната. Това успокои министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов в началото на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.

Заболяемостта в страната е със среден ръст за Европа, където сме на 23-то място. Данните показват, че в страната 43 са заразените  на 100 00о население.

От Щаба коментираха, че няма значително увеличение на хоспитализирани пациенти с коронавирус. Само 14% от общо 7 000 легла за лечение на пациенти с COVID-19 са заети към момента, а заетостта на интензивните легла е 5%.

Средната възраст на заболелите в страната е под 50 години, а тенденцията при починалите с коронавирус е те да са в напреднала възраст с придружаващи заболявания.

Абсолютно ниска е заболяемостта сред учениците, подчертаха от НОЩ. На всеки 1 000 ученици има трима карантинирани, което потвърждава предвижданията, че училищата, както и детските градини ще са спокойни места по отношение на заразата.

От НОЩ съобщиха още, че ще отпадне изискването за задължителен PCR тест за лицата, които са били под 14-дневна карантина и не са проявили симптоми.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...