Акценти
Начало / Образование / За 41-и път първокурсници прекрачиха прага на Медицински университет – Плевен

За 41-и път първокурсници прекрачиха прага на Медицински университет – Плевен

За 41-и първи път Медицински университет – Плевен посрещна днес своите първокурсници в препълнена зала. Общо 360 първокурсници с прием след средно образование стартират своето редовно обучение по държавна поръчка и срещу заплащане. Новоприетите медици са общо 129, от които 90 български граждани по държавна поръчка, 7 – чуждестранни граждани с българско самосъзнание от Молдова, Украйна, Сърбия и Македония и 32 български студенти, приети „Медицина” срещу заплащане.
Тържественото откриване на новата учебна година започна с посрещане на новоприетите студенти-първокурсници в зала „Магнум” със свитъци с химна на академичната общност Gaudeamus. След това се състоя и посрещането на Академичното ръководството в лицето на проф. д-р Славчо Томов, ректор на МУ – Плевен, доц. д-р Здравка Радионова, зам.-ректор по Научно-изследователска дейност, качество и акредитация, проф. д-р Савелина Поповска, зам.-ректор по ЕИ и международно сътрудничество, проф. д-р Аспарух Аспарухов, декан на Факултет „Медицина“, доц. д-р Силвия Янкуловска, декан на Факултет „Обществено здраве”, доц. д-р Александър Вълков, декан на Факултет „Здравни грижи“ и доц. д-р Павлина Йорданова, директор на Медицински колеж. Те бяха посрещнати с изпълнение на химна на академичната общност Gaudeamus от Общинска хорова формация с диригент Анелия Дечева.
Сред специалните гости бяха кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, директорът на УМБАЛ – Плевен, почетният ректор на МУ – Плевен проф. д-р Григор Горчев, началникът на НЗОК – Плевен и представители на медицинските учреждения.
Представяне на висшето училище направи проф. Маргарита Александрова, зам.-ректор по учебната дейност и водещ на тържеството. Веднага след нея думата бе дадена на ректора на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов за приветствие към новоприетите студенти. „Днес, вие подобно на първите новоприети студенти медици прекрачили прага на факултета по „Медицина” в далечната 1975 година, аз съм убеден, че сте изпълнени със същите силни чувства на вълнение, с нови очаквания и надежда, както и с удовлетвореност от факта, че вече сте първокурсници в нашия университет”, обърна се проф. Томов. „Това, което ви отличава от първите студенти на висшето учебно заведение, са възможностите, които имате сега. Защото днес Медицинският университет в Плевен се откроява на картата на висшето медицинско образование в страната и Европа като съвременен образователен и научно-изследователски център, с приоритет въвеждането на иновацията в обучението и клиничната практика и пионер в развитието на телемедицината и роботизираната хирургия“, допълни ректорът.
Програмата продължи с кратко приветствие от кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. „За мен е чест в този ден да бъда с вас и да ви приветствам от името на Община Плевен и лично от мое, защото аз съм и ще си остана член и преподавател в този университет“, заяви кметът. След него същото направиха и от Студентски съвет, а с няколко думи към първокурсниците се обърна и студентката Теодора Руменова Цонева от град Плевен, студент по „Медицина”, която бе приета тази година с максимален бал 36.00.
От 13.00 часа днес ще бъде поставено и началото на учебните занятия.

Следваща Предишна
проф. Славчо Томов
проф. Димитър Стойков
откриване учебна година МУ

откриване учебна година МУ
откриване учебна година МУ
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...