Акценти
Начало / Икономика / За 17-ти път в Плевен бе открито Международно пчеларско изложение

За 17-ти път в Плевен бе открито Международно пчеларско изложение

Областният управител Мирослав Петров и почетният председател на Областния пчеларски съюз – Васил Палазов, днес прерязаха лентата и обявиха официално за открито ХVІІ   Mеждународното изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2019”.

Гости на церемонията бяха Силвия Василева, завеждащ направление „Животновъдство” в Министерството на земеделието,  кметът Георг Спартански, председателят на Общинския съвет – Мартин Митев, евродепутатът Момчил Неков, народни представители, специалисти от различни браншове.

С годините изложението натрупа авторитет и беше признато от най-големите и авторитетни организации на пчеларите на международно ниво, подчерта в приветствието си към участниците и гостите на изложението Лъчезар Табаков от фирмата организатор „Партнерс експо”.

Към участниците се обърна и областният управител Мирослав Петров в качеството си на патрон на международния форум. Той подчерта, че с всяко свое изданието  изложението надгражда авторита си и тази година е привлякло над 150 фирми участнички от 22 държави.  „Радвам се, че Пчеларското изложение е очакван форум от стотици потребители. Факт, който е поредната висока оценка за качеството и ползите от провеждането на едно толкова специализирано изложение”, подчерта Мирослав Петров.

Евродепутатът Момчил Неков, който е член на Комисията по земеделие в ЕП,  акцентира върху това, че предложението на българските пчелари за субсидия за екологичната услуга опрашване има реален шанс да намери подкрепа в Европейската комисия. Другата добра новина, която евродепутатът съобщи, е, че най-вероятно за следващата обща селскостопанска политика медът ще бъде включен като услуга по обвързаната подкрепа и това ще даде глътка въздух  на пчеларите.

Пчеларското изложение ще бъде открито до 10 февруари в търговски център „Плевен”. При официалното му закриване ще бъдат връчени наградите на организаторите и ще бъдат отличени най-добре представилите се участници в конкурса за детска творба на тема пчели и мед. В четирите дни на изложението е предвидена богата съпътстваща програма.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...