Начало / Здравеопазване / За шести път Плевен ще е домакин на форум по дентална медицина „Панорама”

За шести път Плевен ще е домакин на форум по дентална медицина „Панорама”

Над 250 стоматолози от цялата страна ще участват в Регионалния форум по дентална медицина „Панорама”, който за шеста поредна година се организира в Плевен от Регионалната колегия на Български зъболекарски съюз – Плевен. Той ще се проведе от 29 до 31 март. Официалното откриване е на 30 март в зала „Магнум” във  Втора клинична база на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен.

По време на форума ще се проведат четири практически курса, на които ще бъдат представени новости в областта на денталната медицина, съобщи  д-р Павлин Стефанов, председател на РК на БЗС – Плевен. Освен това ще има и лекции от трима водещи специалисти в денталната медицина.

По традиция форумът предвижда специални занимания за студенти, като особено атрактивни са игрите, в които те трябва да докажат знанията си в условията на състезателен режим.

Форумът по дентална медицина ще се проведе дни след отбелязването на Световния ден на оралното здраве – 20 март. В България този ден ще премине под мотото „Денталното здраве е култура”. За съжаление статистиката показва, че голям процент от българите имат крайно незадоволително дентално здраве. Около 2 млн. са обеззъбените българи, като първа причина за това е ниската здравна култура, а след това е финансовата невъзможност да се лекуват, коментира д-р д-р Поля Петева – секретар на Управителния съвет на РК на БЗС – Плевен.  Тя подчерта, че неглижирането на денталното здраве крие големи рискове за цялостното здравословно състояние на човек. От един болен зъб могат да последват сериозни здравословни проблеми, като инфекциозен миокардит, бъбречни и кожни заболявания. А сериозни заболявания, най-напред се проявяват именно в устата и те могат да бъдат открити именно от денталния лекар, обърна внимание д-р Петева.

За съжаление законодателните органи не приемат предложението на гилдията  профилактичните прегледи при стоматолог да са задължителни, коментира още д-р Поля Петева.

В Плевен Световният ден на оралното здраве ще бъде отбелязан с информационна кампания.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...