Акценти
Начало / Общество / За час изгасва осветлението в Плевен в края на март

За час изгасва осветлението в Плевен в края на март

Плевенчани ще се присъединят към милиони жители на света, които на 31 март за час ще останат на тъмно. Така Плевен ще се включи в инициативата „Часът на Земята”, организирана от WWF.

На 31 март от 20.30  до 21.30 часа  Плевен и още хиляди градове по света ще угасят фасадно-архитектурното осветление на обществени сгради и паметници. Уличното осветление ще продължи да свети от съображения за сигурност.

От България досега официално са потвърдили участието си в инициативата 48 града.

Посланици на „Часът на Земята 2012“ в България са актьорите Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков и Мария Игнатова, музикантът Калин Вельов, тенисистът Григор Димитров, финансистът Мартин Заимов.

Петото издание на „Часът на Земята 2012” ще премине под мотото „Аз правя, ти действаш”. Целта е да се покаже, че всеки може да промени света, в който живее и да се провокира вниманието към проблемите с климатичните промени.

„Часът на Земята” започва през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2.2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.

През 2008 г. това събитие става глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.

Миналата година „Часът на Земята” обхвана 5 251 града, над 1.8 милиарда души в 135 страни от целия свят по всичките седем континента. За 60 минути без светлина останаха световни забележителности като Айфеловата кула в Париж, Бъкингамският дворец в Лондон, „Емпайър стейт билдинг“ в Ню Йорк, Бранденбургската врата в Берлин, Акропола в Атина, Колизеума в Рим, моста „Голдън гейт“ в Сан Франсиско, операта в Сидни, Забранения град в Пекин, моста над Босфора в Истанбул и Ниагарският водопад.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...