Акценти
Начало / Здравеопазване / За трети път Фондация „Св. Иван Рилски-Плевен” ще връчи награди за значим принос в сферата на здравеопазването

За трети път Фондация „Св. Иван Рилски-Плевен” ще връчи награди за значим принос в сферата на здравеопазването

Годишните награди на Фондация „Св. Иван Рилски-Плевен”, които се присъждат на хора с доказан професионализъм и активна обществена дейност в сферата на здравеопазването, ще бъдат връчени на официална церемония на 7 март в София. Лице на събитието ще е Веско Ешкенази, концертмайстор на Кралски Концертгебау оркестър – Амстердам, на чиито изпълнения ще могат да се насладят гостите на официалната церемония. Това съобщи на пресконференция в Пресклуба на БТА днес д-р Елиза Георгиева, учредител и управител на Фондация „Св. Иван Рилски-Плевен”.

Областите, в които ще бъдат връчени отличия, са девет: онкология, онкохирургия, дентална медицина, образна диагностика, психология, пациентска организация, здравна журналистика, благотворителност и приятел на фондацията. Досега носители на приз в отделните категории са били известният онколог проф. Иван Черноземски, Йорданка Фандъкова, Гери Дончева, Силвия Кацарова.

Доброто в българското здравеопазване трябва да се показва и награждава, това е нашата кауза за връчването на наградите, подчерта д-р Георгиева и допълни, че в страната има прекрасни лекари, които заслужават признание.

Всеки от наградените ще получи пластиката „Благотворение” на скулптора и живописец Венцислав Василев, изработена специално за годишните награди на Фондация „Св. Иван Рилски – Плевен”. Пластиката представлява фигура на жена, чиято коса прелива в издигнато сърце и е символ на красивата женственост и сила на дамите, преминали операция от рак на гърдата.

За първи път тази година ще бъде организиран благотворителен базар по време на церемонията, научихме от Даниела Кермова, психолог към фондацията. Изделията, които ще се предлагат са изработени и дарени от ученици от плевенското  училище „Д-р Петър Берон“, плевенската художничка Вяра Савова, ръчно изработени гривни от естествени камъни от членове на групата за подкрепа на жени с карцином на гърдата към фодацията. Свои авторски снимки  на благотворителния базар ще предложи и д-р Елиза Георгиева.

Фондация „Св. Иван Рилски” е благотворителна организация, която вече пета година осигурява безплатна стоматологична помощ на възрастни и социално слаби хора и подпомага жени с карцином на гърдата, като им осигурява психологична помощ и финансира реконструктивни операции. До момента Фондацията е финансирала даряването на 960 зъбни протези  и седем реконструктивни операции на жени с карцином на гърдата. Предстои осма такава. Към Фондацията съществува и група за взаимопомощ на жени с онкологични проблеми. Благотворителните инициативи на Фондацията – ежегодните Пролетен и Есенен бал в София и Плевен са вече утвърдена традиция, получила широко обществено признание и подкрепа.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...