Начало / Здравеопазване / За стотен път в „Сърце и Мозък“ – Плевен извършиха смяна на аортна клапа по безкръвен метод

За стотен път в „Сърце и Мозък“ – Плевен извършиха смяна на аортна клапа по безкръвен метод

Стотна смяна на аортна клапа на сърцето по безкръвен метод извършиха в болница „Сърце и Мозък“, Плевен. Иновативната процедура бе приложена при 83-годишен пациент, който се довери на екипите на отделенията по инвазивна кардиология – д-р Павлин Павлов и д-р Денис Николов, кардиология – проф. Яна Симова, кардиохирургия и реанимация – д-р Йордан Красналиев и д-р Йордан Котларов.

„Доскоро единственият начин за лечение на стеснена аортна клапа беше отворена операция, при която често рискът за мултиморбидни пациенти и за такива на възраст над 75 години е по-висок. При прилаганият съвременен подход на безкръвна операция т.нар. „TAVI“ /транскатетърна аортна клапна имплантация/ не се прави разрез на гръдния кош, а клапната протеза се имлантира през малък разрез на артерия на крака. По този щадящ начин операцията е възможна и за хора, които иначе имат висок риск от усложнения при класическата хирургия“ обясни д-р Павлов. По думите му стеснението на аортната клапа е често срещано заболяване при пациенти в напреднала възраст.

Предимствата, които носи „TAVI“ са много, като на първо място интервенцията е доста по-кратка – нейната продължителност е от 30 до 45 минути и не се налага пациентът да бъде под дълбока анестезия и интубиран, прилага се само лека седация. Методът „TAVI“ дава възможност за лечение и на хора с тежки белодробни заболявания, при които интубиране и изкуствено обдишване не е възможно. Възстановителният период е по-кратък, пациентите могат да се раздвижат още на втория или третия ден след операцията и по този начин да започнат по-рано рехабилитация.

В болниците на Българския Кардиологичен Институт интервенцията е абсолютно безплатна за здравноосигурените лица и резултатите от нея са на световно ниво, като методът осигурява пълноценен живот на пациентите. Транскатетърната имплантация на аортна клапа се превръща в световен стандарт за лечение на високорискови пациенти, коментират от „Сърце и Мозък“ – Плевен.

83-годишният пациент се чувства добре.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...