Начало / Общество / За Свтовния ден на пулмоналната хипертония осветяват Мавзолея в синьо

За Свтовния ден на пулмоналната хипертония осветяват Мавзолея в синьо

На 5 май отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония, наричана още болестта на сините устни. В този ден, като част от кампанията „Дари дъх”, в 7 града на България – Плевен, София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора различни сгради ще бъдат осветени в син цвят в часовете от 20.00 до 23.00.

Целта на кампанията „Дари дъх” е да привлече вниманието върху проблемите на хората, живеещи със заболяването пулмонална хипертония, като същевременно покаже съпричастност към тях и близките им. С тази диагноза се живее трудно, а въздействието ѝ върху качеството на живот е значително. Затова е наложително пациентите да бъдат добре информирани относно ефектите на заболяването, простиращи се отвъд клинично дефинираните симптоми и оказващи въздействие върху практическия, емоционалния и финансов аспект на живот.

„Невидимата болест те превръща в зависим от кислородния концентратор. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото движение. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се оказва огромно изпитание. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпо струваща интравенозна терапия, която спада към т.н. състрадателно лечение, тъй като за тях все още няма лекарства, регистрирани у нас. Единственият шанс за пациентите в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация, която към момента не се извършва в България”, споделя Наталия Маева, председател на сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония”.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...