Акценти
Начало / Икономика / За ремонти на улици и паркинги Общината е усвоила близо 5 млн. лева

За ремонти на улици и паркинги Общината е усвоила близо 5 млн. лева

За последните осем месеца Община Плевен е усвоила близо 5 млн. лева за строителство и рехабилитация на  уличната мрежа, и ремонт на паркинги, стана ясно от отчета, който кметът проф. д-р Димитър Стойков направи пред журналисти. По ОП „Регионално развитие”  е извършена рехабилитация и ремонт на над 3.5 км улици в града за общо над 4 млн. лв..За рехабилитацията на улиците „Гренадерска” и „Хемус” са усвоени  1 млн.909 хил. лв., а за основен ремонт  на голяма част от бул. „Георги Кочев” усвоената сума е 2 млн. 265 хил. лв.  По същата програма приключи и изграждането на близо 2 км велоалея на стойност 800 000 лв., която свързва централната част на града с парк „Кайлъка”. Със средства от бюджета са ремонтирани 2 800 кв.м паркинги, основно в жк „Сторгозия” . Течащите в момента ремонтни дейности по улиците „Гоце Делчев”, „Морава” и „Даме Груев”, които възлизат на 210 000 лв., са обезпечени с кредит.

Целта на сегашното общинско ръководство е да приключи мандата си с над 2 000 лв. инвестиции на човек от общината. Според кмета, тази цел ще бъде изпълнена, дори ако Общината успее да реализира само депозираните вече проекти по оперативни програми.  Най-големият сред тях е  проектът „Интегриран градски транспорт” за 23 млн. 322 хил.лв. Другите по-големи проекти, за които Общината има подписани договори, са „Оптимизация на общинската образователна инфраструктура”, в който са включени за саниране няколко от най-големите училища в Плевен и „Подобряване топлотехническата характеристика и ремонт на сградата на Община Плевен” за 211 000 лв., осигурени по „Красива България”. Най-мащабният проект, в който Община Плевен ще има минимум 5 млн. лв. собствено участие, е проектът „Интегриран воден цикъл на Плевен и Долна Митрополия”, който чака одобрение от Брюксел, тъй като общата му стойност  е 195 млн. 841 хил.лв..

Общинското ръководство активно работи и по реализирането на проекти по социални програми, като общата стойност на одобрените проекти е за близо 6 млн. 300 хил. лв.

Поставили сме си много трудна и амбициозна програма, като ще направим всичко възможно да я изпълним над 90%, заяви кметът.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...