Акценти
Начало / Общество / За първи път ще се проведе Европейски ден без загинали на пътя

За първи път ще се проведе Европейски ден без загинали на пътя

На 21 септември, сряда, за първи път ще се проведе Европейски ден без загинали на пътя. Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации.

Това е поводът и за специалното послание на Ейдън Рийд, президент на TISPOL, в което се казва: „Особено важно е отново да съсредоточим вниманието си към усилията, необходими за постигане на целите на Европа 2020 – намаляване поне наполовина на жертвите на пътя в сравнение с периода до 2010 г. Уверени сме в тях, убедени сме, че усилията на правителствата могат да доведат до драстично намаляване на загиналите и ранените. Вярваме, че с индивидуалния принос на всеки един от нас ще постигнем очаквания голям резултат.  Без жертви на пътя трябва да е нашата цел всеки ден, не само на 21 септември. Убеден съм, че операцията EDWARD може да има голям успех, независимо дали ще постигнем нулева смъртност в този ден, тъй като инициативата е достъпен начин да повишим вниманието по темата”.

Според статистиката, всеки ден около 70 човека загиват, други 370 са ранените по пътищата на Европа.

Ако в тези 24 часа на 21 септември успеем да постигнем нула жертви на пътя, ще можем и занапред, убедени са организаторите на инициативата и апелират към всички водачи и пешеходци да помислят как шофират и как се движат по пътя.
Помислете как да намалите рисковете – ползвайте предпазен колан, шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, не употребявайте алкохол или упойващи вещества, не говорете по телефона,  докато сте зад волана, призовават още те.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...