Начало / Здравеопазване / За първи път плевенски хирурзи извършиха робот-асистирана операция на пациент с язва на стомаха

За първи път плевенски хирурзи извършиха робот-асистирана операция на пациент с язва на стомаха

Първата робот-асистирана операция в България на пациент със стеснение на пилора (част от стомаха) вследствие на язвена болест извърши екипът на Клиниката по онкологична хирургия в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен. Иновативната интервенция е осъществена от доц. д-р Д. Димитров, проф. д-р Т. Делийски, д-р Цв. Иванова и д-р М. Караманлиев, м.с. Н. Порумова и м.с. К. Пенева, с анестезиологичен екип д-р И. Михайлов и м.с. В. Стефкова.

Пациентката е 44-годишна с оплаквания от 2 месеца от тежест след нахранване и периодично повръщане. Проведени са изследвания, от които се установява наличие на язва на стомаха, причиняваща стеснение, което не позволява на храната да преминава ефективно в тънките черва. Проведено е консервативно лечение и ерадикация на Helicobacter pylori. Но след два месеца симптомите продължават, което налага вземане на решение за операция. При робот-асистираната операция се извършва реконструкция на тази част на стомаха, обхваната от фиброзна тъкан вследствие на язвената болест. Направена е пластика на пилора посредством специални шевни линии. Роботизираната система дава възможност това да се извърши изключително прецизно и точно. За извършване на сложната интервенция са използвани пет малки отвора на корема с цел проникване на роботизираната система. По този начин на пациентката е спестен големия коремен разрез. Други ползи от робот-асистираната операция пред отворената хирургия са – ранното раздвижване на жената, която бе захранена на втория следоперативен ден и изписана на петия следоперативен ден.  Предимствата се дължат на по-малката травма за пациента при такъв тип хирургия и по-прецизното изпълнение на самата операция.

„Въпреки че оперативната интервенция в своята същност е идентична с тази при другите оперативни подходи (отворена и лапароскопска хирургия), реализирането на такава интервенция изискваше сериозна планировка и организация“, коментира доц. д-р Добромир Димитров, хирург на конзола и зам.-декан на Факултет „Медицина“ при Медицински университет – Плевен.

От 2014 г. е сформиран екип по обща хирургия за работа с роботизираната система, който завършва обучителен курс в Страсбург, Франция в следния състав: проф. д-р Ташко Делийски, доц. д-р Сергей Илиев и доц. д-р Добромир Димитров. В Клиниката по онкологична хирургия редовно се извършват роботизирани операции на пациенти с рак на дебелото и правото черво, но подобен тип интервенция на заболяване на стомаха се извършва за първи път.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...