Акценти
Начало / Общество / За първи път демонстрации с безмоторен самолет на фестивала „Криле за всички”

За първи път демонстрации с безмоторен самолет на фестивала „Криле за всички”

На 16 и 17 септември на летище Бохот се открива 15-то изложение на леката и спортна авиация  „Криле за всички”.

Организатори по традиция са авиационно сдружение „Криле”  с председател о.р.майор Илиян Иванов и собствениците на летище Бохот – Антон Георгиев, председател и управителят на „Скай парк” ООД,  и собственикът на „Олимпия еър” ООД Валери Илиев.

Авиофестивалът ще започне в 10.30 часа на 16 септември, събота. Близо 20 летателни апарата се очакват да участват в него. За първи път тази година посетителите ще могат да наблюдават демонстрации с безмоторен самолет. Ще има също демонстрации с два автожира, които ще бъдат управлявани от немски пилоти. Участие ще вземат още самолети, мотоделтапланери и мотопарапланери.

По традиция организаторите са предвидили възможност за полети на граждани. „Който желае ще може да полети и да види от птичи поглед Плевен, Кайлъка и екопътеката на река Чернелка”, разказа Антон Георгиев. Полетите ще са с продължителност около 10 минути и ще се извършват преди обяд и в следобедните часове. В обедните часове посетителите ще могат да разгледат летателните апарати и да получат подробна информация за тях.

Идеята на авиофестивала е да запазим традицията  и да създадем интерес  у младите хора към авиацията, обясни Илиян Иванов.  Правим го основно заради децата, допълни  Антон Георгиев. Той все още вдига глава към небето, когато чуе самолетен двигател над главата си. Георгиев подчерта, че не става изобщо въпрос за бизнес, а го правят с идеалната цел да възбуждат интереса към авиацията и да съхранят мечтата за летене.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...