Акценти
Начало / Общество / За празника на Никопол откриват паметна плоча на издателя на „Абагар”

За празника на Никопол откриват паметна плоча на издателя на „Абагар”

За дванадесета поредна година град Никопол ще отбележи своя празник на 10, 11 и 12 август. Мотото на тазгодишните тържества е „Традиция и съвременност”, съобщиха от Община Никопол. Дните до тържественото откриване на тържествата кипи трескава подготовка.  Хората участват в почистването на районите около жилищните блокове и междублоковите пространства. В хигиенизирането на отделните райони са включени и наетите по проект „ Нов избор – развитие и реализация”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Празничната програма ще започне още на 8 август с откриване на паметната плоча на Филип Станиславов, автор и издател на първата печатна книга „АБАГАР”. Средствата за изработването и поставянето на плочата са събрани чрез дарителска кампания, организирана от никополското читалище „Напредък 1871”. Автор на плочата е плевенският скулптор Кирил Мескин.

От Анелия Димитрова, пиар на Община Никопол, научихме още, че в празничните дни ще бъдат официално открити няколко обекта,  изградени със собствени целеви средства  и средства по Програма за развитие на селските райони.  На 10 август ще бъде  открита новопостроена чешма, ще бъде прерязана лентата и на Домашния социален патронаж, който се помещава в преустроена столова. Откриването на обновения парк в центъра на града също е предвидено за 10 август.

Официалното откриване на празника е вечерта на 10 август от 20. 45 часа. А в 21.15 ч ще започне празничната заря, научихме от Анелия Димитрова.

За гражданите и гостите на града се подготвя богата културна програма, а в съботния ден ще има много спортни сътезания. Кулминацията на спортните изяви ще е традиционното преплуване на река Дунав,  старта за което ще бъде даден в неделя от 11.30 часа. В 14 часа на градския плаж ще е награждаването на най-бързите плувци.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...