Начало / Политика / ГОРД иска прекратяване на концесиите за златодобив на Дънди прешъс метълс в България

ГОРД иска прекратяване на концесиите за златодобив на Дънди прешъс метълс в България

В позиция, разпространена до медиите, националното ръководство на ГОРД  настоява за незабавно прекратяване на договора с канадската компания Дънди прешъс метълс за добив на злато край Крумовград и в мината в Челопеч. Според ГОРД, сключеният концесионен договор  е грабителски и има реална опасност дейността на канадската фирма да замърси сериозно природата, заради „отровни отпадъчни вещества, пренасяни в отворени и остарели улеи, в чиято близост пасат диви и домашни животни”. Многобройни са случаите на ракови болни работници, жители и деца в засегнатите райони, които обаче „отговорно”се пазят в тайна, се казва в позицията.
От националното ръководство на обединението твърдят, че дейностите на канадската фирма застрашават  богатото историческо минало на района и ценните паметници. Те припомнят, че най-старият златен рудник в Европа е край Крумовград. Той е на 3500 години и е от Микенската епоха. Рудник от тази епоха не е откриван досега, дори в Гърция, заявяват от ГОРД, позовавайки се на твърденията на множество реномирани учени от страната и чужбина. „Споменатият безценен исторически паметник ще бъде безвъзвратно изгубен, при експлоатацията на мината. Неолитното селище около рудника също ще бъде разрушено или поне непоправимо повредено”, категорични са от гражданското обединение.
„Ние от ГОРД питаме Министър Добрев, Министър Караджова и най-вече Премиера Борисов – каква е цената, на която продадохте историческото ни наследство, природата на България, здравето и живота  на българите? Къде е Вашата „Отговорност към обществото”?”, се казва още в позицията.

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...