Акценти
Начало / Образование / За пореден път работата на плевенско сдружение беше представена като пример за успех

За пореден път работата на плевенско сдружение беше представена като пример за успех

Плевенското сдружение „Учебна работилница Европа“ беше поканено за участие в кампанията „Истории на успеха“, организирана от Националния център за контакт по програма „Европа за гражданите“. Идеята на кампанията е да бъдат показани усърдието, постоянството и професионализма на българските организации, които координират проекти и участват като партньори в устойчиви европейски мрежи.

Събитието се проведе онлайн на 18 ноември 2020 г., в платформата Microsoft Teams, която не изисква предварителна регистрация.

Освен „Учебна работилница Европа“ в срещата бяха представени Община Аксаково, която има богат опит с проекти по мярка 2.2 на програма „Европа за гражданите“ – „Мрежи от градове“, и Европейски информационен център – Велико Търново, който има успехи по мярка 2.3 „Проекти на гражданското общество“.

Изпращаме един успешен програмен период – от 2014 до 2020 г., в който много български организации се включиха в програмата и работеха заедно с европейските си партньори за създаването на устойчиви мрежи за взаимодействие, популяризирането на общата история и споделените ценности на Европа, насърчаване чувството за европейска идентичност и гражданската ангажираност, отбеляза ръководителят на Националния център по „Европа за гражданите“, Добрина Милушева. В своята презентация г-жа Милушева отбеляза, че след 2016 г. програмата е увеличила полулярността си в България и резултатите са налице – двойно повече одобрени за финансиране български проекти. Страната ни е в първата десетка в ЕС по брой бенефициенти. А по мярка „Побратимяване на градове“, по която кандидатстват общини, процентът на успеваемост у нас за последните 3 години е над 75%, при среден процент за Съюза 17-19.

Първо беше представянето на Сдружение „Учебна работилница Европа“, което има вече 12 проекта по програма „Европа за гражданите“ – 10 приключили успешно и 2, по които сега започва работа. От тези 12 проекта 9 са по направление „Европейска памет за миналото”, отбеляза председателят на сдружението, Пенка Спасова. Тя представи накратко мисията и историята на „Учебна работилница Европа“, широкия кръг участници в проектите – от деца, ученици и студенти до пенсионери, хора с различни професии и интереси, доброволци, като посочи, че голямо богатство са младите хора, които се занимават с изкуство, дизайн и компютърни науки, които вливат свежа кръв и ентусизъм, а той мотивира екипа на сдружението да продължава да работи.

С приветствие, в което благодари за съвместната работа, в представянето на „Учебна работилница Европа“ се включи Севинч Алиева, преподавател в ДФСГ „Интелект“ – Плевен, училище посланик на Европейския парламент в България. Г-жа Алиева сподели впечатления от дискусията в тяхното училище – заключителното събитие по последния приключил проект на „Учебна работилница Европа“ – проект „ФЛАГ“ и как тя е предизвикала младите хора да се замислят по важни и актуални въпроси, провокирала е желание за нови инициативи и дискусии по различни теми.

Акцент в представянето на успешното плевенско сдружение беше проект „Диалог“, осъществен в периода септември 2018 – ноември 2019 г. като координатор е Учебната работилница, с партньори от Германия, Австрия и Гърция. Участниците в онлайн срещата се запознаха с много дейности по проекта. По-детайлно – с основната от тях, създаването на биографии под формата на видеоинтервюта с интересни личности: творци, общественици, педагози, общественици, политици, бизнесмени, изявени професионалисти. Тези биографии, общо 46, 11 от които са от България, пресъздават историята от втората половина на 20-и век, хвърлят светлина върху важни етапи в националната и европейската история и чрез личните спомени, впечатления и документи правят този период разбираем за младите хора днес. Към момента сайтът на проекта: http://makedialog.eu/ има над 31 200 посещения. Участниците в онлайн срещата изгледаха откъси от интервютата с музиканта Васко Кръпката и актрисата Мариета Калъпова.

Това е поредно участие на „Учебна работилница Европа“ в популяризиране на успешните български проекти от Националния център за контакт по програма „Европа за гражданите“. Сдружението беше включено в печатната брошура „Успешните български проекти 2014-2017“ с първия си проект като координатор – „Мир“. Проект „Диалог“ е сред представените в онлайн брошурата „Време за вдъхновяващи истории 2018“, на адрес https://timeforinspiringstories.wordpress.com/. Голяма чест за сдружението е това, че има издадена отделна брошура с всичките му проекти по програма „Европа за гражданите“, която можете да видите на адрес http://mc.government.bg/files/5630_brosh.pdf.

Запис от срещата, проведена на 18 ноември, ще откриете тук: https://youtu.be/UC1sbPf05IM

#ИсториинаУспеха #YesREMxBG #YesNTxBG #YesCIVxBG.

2020 е последната година от изпълнението на настоящата програма „Европа за гражданите“, отбеляза Добрина Милушева. През новия програмен период 2021-2027 г. неин  наследник е програма „Граждани, равенство, права и ценности“. И хубавата новина отпреди дни е, че бюджетът ще бъде двойно по-голям в сравнение с изминалите седем години.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...