Акценти
Начало / Икономика / За пореден път бизнеса поиска облекчаване на процедурите за кандидатстване по проекти

За пореден път бизнеса поиска облекчаване на процедурите за кандидатстване по проекти

ОИЦ - среща

Близо 50 представители на предприятия от Плевен, Ловеч, Велико Търново и Русе участваха в срещата, която се проведе в зала „Плевен” на Областна администрация вчера, за да се запознаят с актуалната информация за приоритетите, залегнали в оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“, „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020 г.“ и Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Те бяха предоставени от лектори от Управляващите органи на програмите в Министeрство на икономиката и енергетиката, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на земеделието и храните. В презентациите бяха очертани основните параметри на планираната подкрепа за бизнеса през  следващия седемгодишен програмен период. Основните мерки ще бъдат насочени към насърчаване на предприемачеството и иновациите, технологичното обновление, намиране на енергийно и ресурсно- ефективни бизнес решения и подобряване адаптивността на заетите и качеството на работните места. Най-голям интерес за участниците представляваше новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

По време на срещата беше изтъкнато, че е необходимо мобилизирането на по-голям частен ресурс, за да служи като катализатор за икономическо развитие, а не като краен източник на финансиране. Също беше препоръчано да се облекчат максимално процедурите за кандидатстване по програмите.

След изчерпателната презентация на новата оперативна програма представителите на бизнеса се включиха активно в дискусия. В хода на   която  изказаха надежда за опростяване на документацията, повече мерки, насочени към стартиращ бизнес в по-малките населени места, реалистични изисквания към бенефициентите и прилагане на различни финансови инструменти.

Срещата беше открита от зам.-областния управител Мирослав Михайлов и модерирана от Йонка Янакиева – управител на ОИЦ – Плевен. Новите опертавини програми бяха представени от Драгомир Драганов – от Министерство на труда и социалната политика, Велина Попова – Министерство на икономиката и енергетиката, и Венислава Бояджиева – Министерство на земеделието и храните.

Срещата се организира от ОИЦ – Плевен със съдействието на мрежата от  Областни информационни центрове и Централния информационен и координационен офис в Администрацията на Министерски съвет. Тя е една от цикъла информационни събития, проведени в страната за представяне на възможностите за проектно финансиране на бизнеса през следващия седемгодишен програмен период.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...