Акценти
Начало / Общество / За повече от половината от вписаните за осиновяване деца е трудно да се намерят семейства

За повече от половината от вписаните за осиновяване деца е трудно да се намерят семейства

227 са децата вписани в регистъра за осиновяване на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” – Плевен. Броят на здравите деца е 119, като 31 от тях са българчета, 81 – от ромски произход и от турски произход са 7 от вписаните деца.

Общият брой на децата с увреждания е 108.  За съжаление за тях трудно се намират осиновители. А за децата от ромски произход е затруднено намирането на осиновители дори и в чужбина. Което означава, че за повече от половината от вписаните за осиновяване деца е трудно да се намерят семейства,  коментираха от дирекция „Социално подпомагане”.

Според Вацка Хорозова, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане”, реално само 31 от вписаните за осиновяване здрави деца биха могли да си намерят семейства в България. Но трябва да си дадем сметка, че дори и при тях осиновяването е затруднено, ако детето е над 7 години, обясни Хорозова.

Част от децата, вписани в регистъра за осиновяване, са настанени в приемни семейства.

Новосъздадената Комисия по приемна грижа вече проведе три заседания, на които са утвърдени нови 23 приемни семейства. Така общият брой на приемните семейства в област Плевен вече е 56.  На следващото заседание в понеделник комисията ще разгледа още три кандидатури. Добрата новина е, че две приемни семейства са подали молби за увеличаване на броя на децата, за които се грижат. Като в едното семейство вече са настанени две деца и то е изявило желание да се грижи за още едно.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...