Начало / Общество / За локални разливи на няколко реки предупреждават от Министерство на околната среда

За локални разливи на няколко реки предупреждават от Министерство на околната среда

Министерство на околната среда и водите е изпратило предупреждение за повишено внимание до оперативните звена – Гражданска защита, Напоителни системи и областните управители, във връзка с очаквани локални разливи по поречията на реките. Причината са интензивните валежи, като най-голям е рискът за Осъм, Росица и Янтра, уточняват от пресцентъра на министерството.

В МОСВ е постъпила информация от Националния институт по метеорология и хидрология за очакваните валежи. През нощта срещу сряда, 12 юни, водните нива в реките ще започнат да се повишават като на места тези повишения ще са съществени.

През следващите 2-3 дни са възможни локални разливи предимно в северните части от страната (поречията на реките Огоста, Искър, Осъм, Вит и Янтра), както и по поречието на река Струма и притоците на река Марица в горното й течение (реките Чепинска, Тополница, Въча). Обявен е оранжев код – по-късно през днешния ден и през нощта срещу сряда очакваните количества валежи са между 20 и 35 л/кв.м, локално до 50-60 л/кв.м. Очакват се и градушки.

Възложено е на басейновите дирекции да уведомят общините в най-критичните поречия. Най-голям риск от разливи според прогнозата е в поречията на реките Осъм, Росица и Янтра. Ще припомним, че на територията на област Плевен река Осъм преминава през територията на две общини – Левски и Никопол.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...