Начало / Култура / За имен ден днес черпят Захари и Елисавета

За имен ден днес черпят Захари и Елисавета

На 5 септември църквата почита родителите на св. Йоан Кръстител – пророк Захария и съпругата му Елисавета. Захарий и Елисавета живеели според всички заповеди и наредби Господни, но нямали деца. В напреднала възраст те вече изгубили надежда, че ще им се роди чедо. Но въпреки това се молели усилено на Бога да стори с тях чудо: да им даде син. И чудото се случило.

Но войниците на цар Ирод хванали Захарий и искали да разберат къде е синът му. Захарий бил убит в храма между жертвеника и олтара от Иродовите войници, задето не казал къде е синът му – детето Йоан, за да го погубят.  Света Елисавета, пазена от Бога, заедно със сина си живеела в разтворилата се планина. По Божие повеление за тях там се устроила пещера, избликнал извор с вода, а над пещерата израсла финикова палма, отрупана с обилен плод. Когато майката и синът искали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а след това отново се изправяло.

Четиридесет дни след убийството на Захария Света Елисавета, майката на Предтечата, се представила в тази пещера, а Свети Йоан бил хранен от ангел до достигането на пълнолетие и пазен в пустинята до деня на явяването си пред израилтяните.

Имен ден празнуват Захари и Елисавета и производните им Светлозар, Хари, Светлозара, Ели, Елза и Изабела.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...