Акценти
Начало / Общество / За имен ден да почерпят мъжете, чието име значи сила и мощ

За имен ден да почерпят мъжете, чието име значи сила и мощ

На 14 юли църквата почита свети апостол Акила, един от седемдесетте. Той бил ученик на свети апостол Павел, който го направил епископ. Той бил понтийски евреин и до обръщането си в християнската вяра живял с жена си Прискила в Италия. Когато император Клавдий заповядал на евреите да напуснат Рим, Акила заминал със съпругата си за Коринт. Там се издържал от труда на ръцете си, понеже бил майстор на шатри.  След смъртта на Клавдий, когато евреите отново получили правото да живеят в Рим и започнали да се завръщат по домовете си в Италия, Акила и Прискила също се върнали в Рим. Свети Акила не останал в Рим дълго. Заедно с жена си се върнал отново в Азия, където го изпратил неговият учител, апостол Павел, за да проповядва вече като епископ Божието слово.

Свети Акила проповядвал Христа в Азия, Ахея и Ираклия и помогнал за спасението на много човешки души, като обръщал езичниците и ги кръщавал.

Акила на гръцки означава орел, затова днес имен ден празнува Орлин. Името е символ на  дълголетие, прозорливост, сила и мощ.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...