Начало / Политика / За избори „три в едно” през май се обяви Румен Петков

За избори „три в едно” през май се обяви Румен Петков

Догодина трябва да се проведат избори „три в едно”, като заедно с изборите за Народно събрание и европейски парламент се проведат и президентски, заяви на среща с журналисти в Плевен социалистът Румен Петков. По думите му, това е крайно наложително след гафа на президента Плевнелиев в Пловдив, когато забранил достъпа на български медии до тържествената вечеря по повод мюсюлманския празник Рамазан Байрам. С това президентът Плевнелиев компрометира държавността и президентската институция, категоричен е Петков. Според него президентът обслужва нечии интереси, но чии  – Петков не посочи, но подчерта, че в никакъв случай не са на българската държава и българското общество.

Върху президента Плевнелиев Петков прехвърли и голямата отговорност за продажбата на печатницата на БНБ, тъй като сделката, която той нарече грабеж, е започната по време на назначеното от президента служебно правителство.

Петков поиска ясни отговори на няколко въпроса. Единият от тях е как е определен оценителят на имуществото, с което влиза БНБ и дали направената от него оценка  е адекватна.  Според него оценката от 19 млн.лв. е абсурдна. Другият въпрос е свързан с начина на избор на партньора – имало ли е публична процедура и при какви условия е направен изборът, пита социалистът. И третият въпрос е, кой е определил, че държавата ще участва с 30% в дружеството, което  ще приватизира печатницата. Това не е дори блокиращата квота от 34 процента, подчерта Петков и нарече престъпник този, който е определил процентното участие на държавата в сделката.

Той определи като непочтен ходът на Управителния съвет на БНБ да търси консултации по сделката с правителството, тъй като това е единствено в правомощията на парламента. Но правителството трябва да заеме категорична позиция, че решението за сделката с печатницата на БНБ може да стане само след решение на Народното събрание. Всичко друго е задкулисие, нелегална приватизация – нещо, което обществото показа, че категорично отхвърля, допълни Петков.

Той отправи въпрос и към двете ключови политически партии в парламента – БСП и ДПС, имали ли са информация за сделката. Имам основание да смятам, че лидерите и на двете партии са имали тази информация, каза Румен Петков и допълни, че някой в БСП е скрил тази информация и не е внесена за обсъждане. Днес БСП е морално задължена да се обяви против финализирането на тази операция и да иска пълна яснота, за да бъде представена тя и пред обществото. Ако БСП не направи това, значи е съучастник в грабежа”, е категоричното становище на Румен Петков

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...