Акценти
Начало / Икономика / За две седмици са подадени 165 данъчни декларации в НАП – Плевен

За две седмици са подадени 165 данъчни декларации в НАП – Плевен

-300X2-напПрез първите две работни седмици на годината в офис на НАП – Плевен, са приети общо 117 данъчни декларации по чл.50 от Закона за облагане на доходите на физическите лица, девет от които са подадени по интернет  и  48 броя годишни декларации по чл.92 от Закона за корпоративното подоходно облагане. Това информират от пресцентъра на НАП – Плевен.

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци са публикувани на сайта на НАП.  Формулярите са налични и в офис Плевен в салона за обслужване на клиенти на 4-я етаж, стая 419.

Новост е, че те са в значително намален обем. Основните разлики в декларацията за доходите на гражданите са, че за доходи от трудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е вече налична в НАП. Получателите на хонорари и други възнаграждения, различни от трудови, обаче посочват информативно платеца на дохода в съответното приложение.

Налице са и други промени. Във формуляра за физическите лица са таблиците с кодове за вида на доходите. Например гражданите, получили хонорар през 2014 г. го декларират в приложение 3 на декларацията с код 307; Съществено изменение в документа е, че удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др. Новите образци на служебни бележки, прилагани към декларацията също вече съдържат само обобщени данни за внесените осигуровки през годината. Наемодателите вече няма да посочват детайлни данни за отдавания от тях под наем имот, като например адрес, вид и т.н. В различните приложения на декларацията вече не се посочва дата, такава се вписва само в основната част на декларацията.

Най-съществената промяна в режима на деклариране на доходите от физически лица през 2015 г. е възможността формулярите да се подават по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офиса на НАП по постоянен адрес.

Променени са и правилата за ползване на 5 % отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация: От нея могат да се възползват лицата, които подадат декларацията си по електронен път (включително с ПИК) до 31 март 2015 г., при условие че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 30 април 2015 г.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...