Акценти
Начало / Общество / В Горни Дъбник излязоха днес на протест в подкрепа на жп гарата си

В Горни Дъбник излязоха днес на протест в подкрепа на жп гарата си

DSC04220 (1)Горни Дъбник протест

Над 50 жители на село Горни Дъбник днес излязоха  пред жп гарата в селото на протест срещу закриването й.  Поводът да се съберат е очакваното пристигане на комисията, която да изготви протоколи за предстоящото закриване на гарата.  Хората очакваха да се срещнат „очи в очи” с представителите на комисията и да чуят мотивите им за закриването й. Това не се случи,  тъй като чаканите представителите не се явиха пред протестиращите.

Събралите се успяха да спрат за минути  бързия  влак  София  – Варна. Те се заканиха блокадата на влакове да продължи, но след намеса на полицията, това беше осуетено.

По-късно се разбра, че комисията все пак е била в Горни Дъбник и заключението й е, че на 24 февруари тази година  жп гара Горни Дъбник трябва да се закрие. По този повод жителите на Горни Дъбник се готвят за нов протест,  който ще е тази неделя от 10 ч. на жп.гарата.  Те не са съгласни със закриването, както и с преструктурирането й, тъй  като остават без сигурен транспорт. Доста от протестиращите дадоха пример с непочистените и заледени улици около нова година, по които нямаше как да се излезе извън селото. Ако останем без гара, ни откъсват от страната, категорични са протестиращите.  Друг мотив на жителите на Горни Дъбник срещу закриването на гарата е, че тя е опорна гара, която разполага с две зърнобази, но и склад на Държавен резерв. Също така  през района ще преминава и трасето на газопровода “Набуко“, а строителните материали за него може да се транспортират с товарни вагони.

DSC04237Горни Дъбник протест

Това не е първата битка на жителите на Горни Дъбник за запазване на гарата им.  През 2013 г. хората организираха  протестна подписка. Опити за закриване на гарата имаше и през септември 2012 г., но и тогава това не се случи.  Тогава жителите на селото бяха готови да блокират главния път Плевен – София, като изтъкнаха, че влаковете са единственият им сигурен транспорт с областния град Плевен и страната, а услугата на железниците се ползва и от съседната община Искър. Ежедневно гара Горни Дъбник  се ползва от над 30 пътуващи –студенти, работници, пенсионери, както и хора от съседни населени места. Ако селото остане без гарата си, то ще бъдат унищожени и зърнобазите, а какво би се случило и с Държавния резерв, питат жителите на Горни Дъбник. Кметът на селото Тодор Йорданов е написал и протестни писма до Министър председателят на България – Бойко Борисов, както и до Председателят на парламента – Цецка Цачева, в които се обяснява, защо не бива да се закрива гара Горни Дъбник, но до сега отговор няма.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...