Начало / Икономика / За да работи колата ви ефективно

За да работи колата ви ефективно

Знаете ли, че когато карате вашата кола, вие седите върху огромните 2000 градуса по Целзий?  Ще кажете, че това е не възможно? Но ако знаете, че при изгарянето на сместа от гориво и кислород се генерира тази температура, може би ще повярвате. Конструирането и работата на двигателя с вътрешно горене във всичките му разновидности се смята за  едно от големите постижения на човечеството през последния век. От изобретателя на четиритактовия мотор Николаус Ото, като преминем през всички учени и самоуки инженери и конструктори търсещи винаги усъвършенстването и повишаване на ефективността на работата на  двигателя и важната за него охладителна система.

При изгаряне на горивото се генерира температура от 2000 градуса по Целзий в цилиндрите, което означава, че метала изграждащ двигателя при подобни температури би трябвало да се разтопи, защото метала се превръща в течно състояние при температура от 1300 градуса по Целзий. Но цялостта на двигателя не се нарушава заради бързото превръщане на налягането предизвикано от образувалите се горещите газове и трансформирането им в енергия,предаваща се чрез буталото и механизмите  до коляновия вал. Цялостта на двигателя се запазва и от охлаждащия ефект предизвикан от навлизащата нова студена прясна горивна смес и работата на охладителната система. Нормалната температура на работа на днешните двигатели варира в температурния диапазон от 80 до 95 градуса при изгарянето на бензина и от 90 до 100 градуса при изгарянето на дизел. За ефективната работа на двигателите е вредно както прегряването, така и преохлаждането им. Затова грижата за охладителната система на автомобила е една от важните и основни задачи за ефективната работа на двигателите.

Най-честите проблеми и ремонти на двигателя се изразяват в изхабяване и надраскване на цилиндрите и буталните пръстени. А търговците от avtochastionline24.bg отчитат, че буталните пръстени, термостати и дроселовите клапи са едни от най-търсените авточасти. Което води до извода, че най-вероятно не са полагани правилните и професионални  грижи за поддръжка на охладителната система на двигателя.

За нормалната, безпроблемна и ефективна работа на мотора на любимата ви кола е задължително и препоръчително да проверявате редовно състоянието на основните му елементи. Като навременна смяна на ремъка, да съблюдавате за поява на течове, наличието на масло и охладителна течност в двигателя. За нашите географски ширини е важно да използвате качествен антифриз, за да си гарантирате незамръзване през зимата и охлаждане през горещото лято на двигателя. При неправилен състав на антифриза и при често повишаване на температурата на антифриза при работата на двигателя е желателно да прочистите радиатора със силна струя вода, като мушнете накрайника на водоструйката в изхода, който е в посока обратна на движението на охладителната течност. След почистване на радиатора и охладителната система е нужно да я напълните с охладителна течност. В системата понякога се образува и така нареченият котлен камък. Отстраняването му се извършва с 6-8-процентен разтвор на солна киселина. След напълването му оставете двигателя да поработи на празен ход 20 -30 мин. Така ще се достигне оптималната температура и ще се отвори термостата, което ще доведе до преминаване на разтвора през цялата охладителна система. Следва промиване с калиев бихромат. Сега е ред да напълните охладителната система, като за целта пълнете радиатора бавно. След напълване, запалете двигателя и не го форсирайте излишно. Следващата стъпка е да система до отбелязаното място на разширителния съд. Спазването на тези стъпки гарантира добрата и безпроблемна работа на охладителната система за двигателя на вашата кола.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...