Акценти
Начало / Общество / За близо 30 000 лева са щетите в РИМ от спукани радиатори

За близо 30 000 лева са щетите в РИМ от спукани радиатори

Комисия от Община Плевен е установила, че само на първия етаж в Регионалния исторически музей има спукани 1 080 ребра на радиатори и размерът на изчислените щети е 28 988 лв. Проверката е извършена след публикации в медиите, че парното в музея не работи, заради липса на средства да бъдат платени сметките към „Топлофикация Плевен”.

На брифинг с журналисти кметът доц. Димитър Стойков обясни, че за първите месец и половина на 2012 г. на Регионалния музей са преведени 68 706 лв., от които близо 6 000 лв. преходен остатък от 2011 г. „За заплати през януари са изплатени 20 152 лв., така че г-жа Григорова е разполагала с достатъчно свободни средства, за да изплати задължението от 17 000 лв. за парно”, подчерта кметът доц. Стойков. Според него има недостатъчна отговорност от страна на ръководството на музея, което не е предприело мерки, за да предотврати сериозните щети върху отоплителната инсталация. „Ясно е, че парното не е било източено, за да се спукат радиаторите”, категоричен е кметът.

Общината може да отпуска средства за поддръжка на сграден фонд и за дофинансиране на Регионалния музей само с решение на Общинския съвет, тъй като музеят е изцяло на държавна издръжка. Такова дофинансиране за миналата година е имало в размер на 6 480 лв. за една щатна бройка. Общо бюджетът на музея за 2011 г. е бил 396 509 лв., 73.7% от който е за заплати на персонала от 40 човека. За отопление, осветление и вода са платени 97 845 лв. Според кмета притеснително голяма сума е отделена за външни услуги – 45 389 лв., но само 1 000 лв. за ремонт.

Той изрази недоумението си защо най-големият регионален музей в страната реализира едва 7 516 лв. приходи от продажба на билети за година. В същото време приходите на Военно-историческия музей са почти 30 пъти по-големи.

За да се избегнат подобни инциденти и на други места, кметът е изпратил писма до всички училища, детски градини и ясли, културни институции и общински фирми в едноседмичен срок да отговорят имат ли просрочени задължения за ток, парно и горива. „Вече имах обаждане от фирма за горива, че ще спре доставката си за детска градина, заради просрочени задължения. До този момент обаче нямах информация от ръководството за проблема”, обясни доц. Стойков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...